Hur kombinerar man vin och mat?

Med lite kunskap och eftertanke kan vem som helst få ut mera av kombinationen vin och mat.

En maträtt med ett väl valt vin kan både förhöja vinet och maten på samma sätt kan en mindre väl vald kombination förstöra både smaken på vinet
och maten.

Samtidigt som man letar smaker och egenskaper hos vin och mat, för att antingen låta dem spela ihop eller emot varandra, är det viktigt att tänka på
vinets och matens vitalitet som bör balanseras så att varken vinet eller maten tar överhand.

När vi talar om kombinationen mellan vin och mat handskas vi med något svårt, men samtidigt något väldigt intressant där nedanstående hjälpmedel
skall hjälpa er med härliga vin- och matupplevelser.

Hur smakar vinet?

Hur smakar maten?

Sötma i vinet

  • Balanserar sötman i maten (Sött vin kräver söt mat)
  • Balanserar feta konsistenser i maten (Fetthaltig mat kräver ett vin med hög syra).
  • Sötman i vin kan balansera mot sälta eller syra i maten

Sötma

Den söta maten tonar ner sötman i vinet samt ger volym och rondör.

Mycket sötma i maten gör att vinet smakar, fräschare, friskare, syrligare, mindre sött, lite stramare och något mindre bittert.

Exempel på livsmedel som innehåller sötma:

  • Smaker från raffinerat socker
  • Honung
  • Smaker från söta frukter med drusocker och fruktsocker
  • Frukt som mango, torkad frukt som aprikos och katrinplommon
  • Rotfrukter som potatis, morötter, rödbetor och palsternackor
  • Grönsaker som lök, gul paprika, ärtor och majs
  • Skaldjur som hummer, krabba och musslor
  • Stekt lök och senap

Syrlighet i vinet

  • Balanserar syrliga smaker i maten (Ett syrligt vin kräver mat som innehåller mycket syra)
  • Mildrar beska smaker i maten
  • Ett vin med syra balanserar beska, strävhet, fetma och sötm

Syrligt

Den syrliga maten tonar ner upplevelsen av syra i vinet och vinet känns mjukare, sötare och fruktigare. Dessutom aningen mildare, mindre strävt och lite lättare.

Exempel på livsmedel som innehåller syra:

  • Fruktsyror i citron, kiwi, annans, mango och druvor
  • Jordgubbar
  • Syrliga mjölkprodukter som crème fraiche, gräddfil, yoghurt och getost
  • Vinäger och ättika
  • Sillinläggningar

Beska i vinet

  • Tar bort en del syrlighet i maten
  • Förstärker kryddsmaker och bittra smaker i maten

 

Beskt

Beska/bitterhet i maten gör att vinet smakar sötare, strävare, stramare, kryddstarkare samt beskare.

En maträtt med mycket beska kräver ett vin med mycket syra.

Beska är något många ogillar, så det gäller att vara vaksam om maten innehåller mycket bittra ingredienser

Genom att salta maten reduceras också upplevelse av beska i maten.

Exempel på livsmedel som innehåller beska smaker:

  • Grönsaker som roccola, frisée och endivesallad
  • Råa grönsaker som grön paprika, kronärtskocka och broccoli
  • Kryddväxter som persilja, timjan, dragon och salvia
  • Hårt grillade eller stekta råvaror

 

Umami som också kallas glutamat, är saltet i proteinet.

Mycket umami i maten ger beska viner.

Exempel på livsmedel som innehåller  umami:

  • Lax, tonfisk och makrill
  • Skaldjur som räkor, krabba och musslor
  • Fågel, viltkött och nötkött
  • Grönsaker som tomat, majs, broccoli och avokado
  • Lagrade ostar som parmesan, ädelost och grönmögelost

Mineraltoner i vinet

  • Ett vin med mineraltoner kan tämjas av sälta i maten

Sälta

Salt i maten får fram en fruktighet och gör att vinet smakar, mildare, mjukare, mindre sött samt mindre strävt.

Om maten är extra salt krävs ett friskt vin då sältan tonar ner syran i vinet.

Saltet är förmodligen den mest effektiva smakförhöjaren i maten, men mycket av maten innehåller naturligt sälta, så det gäller att salta med lätt hand då för mycket sälta kan döda frukten och strävheten i vinet helt.

Exempel på livsmedel med salta smaker:

  • Grovsalt, havssalt och kryddsalt
  • Rökta produkter som charkuterier, fisk och kött
  • Skinka och bacon
  • Kokta skaldjur
  • Oliver och saltgurka
  • Sardeller, ansjovis, kaviar och rom
  • Roquefort, permasan och stilton ost

Fatkaraktär i vinet

  • Ett vin med mycket fatkaraktär tämjs med en fetma i maten

 

Strävhet i vinet

  • Ett vin med mycket strävhet tämjs av en fet sås eller syran i maten

Feta smaker

Fett i maten ger volym och rundar av smaker. Ett strävt vin kan upplevas mindre strävt genom att servera mat som innehåller mycket fett eller som har en fet konsistens.

Exempel på mat med fet konsistens:

  • Gratänger
 

Kryddig mat

Kryddig mat gör att vinet smakar, alkoholstarkare, beskare eller bittert, stramare, kärvare och mer strävt.
Mycket starka kryddor retar slemhinnorna och gör att strävheten i vinet upplevs mycket kraftigare.
Den effekten kan mildras något genom att tillsätta syra samt fett eller krämiga konsistenser som grädde.
Mycket kryddstark mat och sträva röda viner är med andra ord inte att rekommendera. Det är ett bättre val att dricka ett vitt vin till, som inte innehåller några tanniner.
Man brukar rekommendera öl eller vatten till mycket kryddstark mat, men det går också bra med ett kraftigt vitt vin med liten sötma.

Exempel på livsmedel med kryddiga smaker:

  • Kryddpeppar och vit/svartpeppar
  • Rotfrukter som pepparrot och ingefära
  • Kryddblandningar som curry, chilisås och tabasco
  • Senap

Mat och Champagne

Champagne passar utmärkt till det flesta typer av maträtter och ska absolut inte bara ses som en aperitif man serverar före maten för att förhöja dess behag .

Vissa champagner passar förstås bättre till fisk och skaldjursrätter, medan andra, särskilt de som har en dominans av Pinot Noir-druvan passar ofta bättre till kötträtter, speciellt om det rör sig om vällagrade årgångschampagner. Det viktiga är dock att komma ihåg, att champagne är en utmärkt måltidsdryck som garanterat förhöjer matupplevelsen.

Typ av champagne Passar utmärkt Passar bra
Icke årgångschampagne(Cuvée på blå och gröna druvor) Aperitif med och utan tilltugg  
Yngre årgångschampagne Aperitif med tilltugg, förrätt fisk/skaldjur, varmrätt fisk Aperitif utan tilltugg, varmrätt fågel, varmrätt kött, osttallrik
Äldre årgångschampagne Varmrätt fisk, varmrätt fågel, varmrätt kött, osttallrik Förrätt fisk/skaldjur, söta desserter
Blanc de Blancs Aperitif med och utan tilltugg, Förrätt fisk/skaldjur,
Blanc de Noirs Aperitif med tilltugg Aperitif utan tilltugg, förrätt fisk/skaldjur, varmrätt fisk, varmrätt fågel
Rosé Aperitif utan tilltugg Aperitif med tilltugg, söta desserter, osttallrik
Sötare champagne Söta desserter Osttallrik