Italien – Apulien (Ekologiskt)
Colli della Murgia
Apulien beskrivs ibland som ett platt och bördigt landskap med odlade slätter och dungar av olivträd som traditionellt
producerar koncentrerade, mastiga viner med hög alkoholhalt. En beskrivning som bara delvis är korrekt,
visserligen löper inte bergskedjan Apenninerna genom regionen som utgör ryggraden för många av Italiens
kända vinregioner. Men även Apulien har höglänta odlingar, speciellt i den västra delen av regionen med sin närhet
till den bergiga regionen Basilicata. Medan majoriteten av Apulien är platt och stiger endast något över kustnära slätten
med enstaka kullar så består denna del av regionen av böljande kullar med ett klimat som är mera typiskt för bergregioner
med en allmänt lägre temperatur än omlandet. Här hittar vi den ekologiska vinproducenten Colli della Murgia vars odlingar
ligger på 450 meters höjd i Gravina. Ett område med kuperad topografi som är känt för sina fruktigare och fräschare viner
med en högre naturig syra än de ofta mera tanninrika viner längre ner på halvön.
Vi har valt ut två viner ur Colli della Murgia’s sortiment, Doline Primetivo och Doline Chardonnay.
Röda viner
Doline Primetivo
Ett fylligt vin med angenämt kryddiga toner, inslag av röda frukter som körsbär och björnbär.
Vinet är uteslutande gjort på Primetivo druvan (Zinfandel) med en bra struktur och balans i vinet.
Tack vare odlingens läge så har vinet inte den marmeladliknade smak som man hittar hos många Primetivo viner från varma klimatzoner.
100% Primetivo
Vita viner
Doline Chardonnay
Chardonnay viner finns i en rad olika stilar beroende på odlingsregion. Allt från klassiska Chardonnay viner med sitt ursprung i den kallare delen av världen som ofta baseras på druvor som odlats i en kalkhaltig jord med en väl bevarad syra, till smöriga Chardonnay viner med en stark fatdominans som framförallt kommer från den nya världen.
Doline Chardonnay har bevarat lite av båda världarna med sin fyllighet, kombinerat med en balanserad syra som borgar för en väl tilltagen eftersmak.
Ett fräscht och fylligt vin med blommiga toner, inslag av gröna äpplen, citrus och en viss mineralitet.
100% Chardonnay
Mousserande viner
Galetto
Ett mousserande rosévin med en fin mousse från en lång naturlig jäsning.
Viner gjord på Aglianico druvan brukar normalt betraktas som väldigt tanninrika och koncentrerade men inget
kan vara mera fel i detta fall.
Efter den manuella skörden pressas druvorna försiktigt och endast den bästa delen av fruktjuicen används.
Slutresultatet blir ett rosévin med en ljusrosa färg, fina blommiga dofter och inslag av hallon och jordgubbar.
Smaken är elegant med inslag av röda frukter, full av friskhet, med en balanserad syra och lite restsocker.
Utmärkt både som aperitif och som dessertvin.
100% Aglianico
Italien – Apulien (Ekologiskt)
Patruno Perniola
Apulien är ett långsträckt kustlandskap och gränsar i öst till Adriatiska havet, i sydöst till Joniska havet och i syd till Otrantosundet
och Tarantobukten. Här finner vi Tenuta Patruno Perniola, en liten vingård med en lång tradition som strävar efter att producera viner
med påtaglig elegans och lagringsduglighet. Odlingarna ligger i Gioia del Colle 400 meter över havet på en stenig och
kalkhaltig lerjord, rik på mineraler och fossiler. Man har valt att fokusera på Primitivo druvan som är mer känd under namnet Zinfandel,
en druva som ger fylliga alkoholrika, fruktiga och smakrika viner.
Klimatet med milda vintrar, torra och ganska regniga vårar, varma somrar och svalkande vindar är nästintill idealiska
betingelser för kvalitetsviner. Vinmakaren Paolo Patruno filosofi är att tillverka viner utifrån naturens förutsättningar med
ett mycket lågt skördeuttag. Han producerar två typer av klassiska Primetivo viner, en med ekfatslagring och en utan samt
ett utsökt appassimento med en mjuk fyllig karaktär, generös frukt och ett sammetslent avslut.
Druvorna skördas för hand tidigt på morgonen, efter alkoholjäsningen följer en långsam malolatisk jäsning och
ingen filtrering sker av vinet innan buteljeringen.
Inget bekämpningsmedel, inget ogräsmedel eller andra kemikalier används i vingården.
Röda viner
Chirintana
Rubinröd färg med dragning mot violett.
Ett vin som produceras i mycket begränsad volym och av selekterade druvor som torkas enligt den traditionella appassimento
metoden så att koncentrationen av smakämnen, fruktsyror och socker ökar.
En intensiv mjuk arom med inslag av plommon, körsbär och björnbär samt en delikat, sammetslen och harmonisk smak.
100% Primitivo
Italien – Piemonte (Ekologiskt)
Giribaldi
Piemonte i nordvästra Italien har främst gjort sig känt för dess komplexa och tanninrika prestigeviner baserade på Nebbiolo druvan.
Men Nebbiolo har fått konkurrens de senaste åren från andra intressanta druvor. Främst Barbera druvan som har visat sin fulla potential
i Piemonte och gjort sig känt för viner som har både komplexitet och kvalitet. Syran är hög och vinerna är ofta mer fruktiga än sträva vilket
gör vinet till ett mycket bra matvin. Men även med lokala druvor som Dolcetto och Arneis kan man skapa viner med en ypperlig kvalité.
I Rodello endast några kilometer från staden Alba ligger Giribaldis vinkällare med flera odlingar runt omkring i området,
alla med sina specifika förutsättningar för att producera klassiska kvalitetsviner viner från Piemonte som Barolo, Barbaresco, Barbera,
Dolccetto och den vita druvan Arnies.
Vingården grundades 1886 av John Giribaldi och drivs fortfarande av familjen Giribaldi. Redan 2001 började man att konvertera
odlingarna till ekologisk agrikultur och idag är alla odlingar och produktionen ekologiskt certifierad.
Röda viner
Barolo
Många är de vinkännare som hävdar att man i Barolo producerar en av väldens bästa röda viner.
Barolo är namnet på både vinet och odlingsområdet där Barolos elva byar ligger med dess branta kullar och smala dalgångar.
Barolo vinerna görs på Piemontes prestigedruva Nebbiolo, en komplex druva med strävhet och intensiva aromer. Druvan trivs i Piemonte med sitt relativt svala klimat och kalkhaltiga märgeljord. Generellt kan man säga att jorden i Baroloområdet består av sedimenterat marint material, helt enkelt gamla snäckskal som är varvat med kalksten, sand och lera i olika variationer. Nebbiolo behöver lång växtperiod och mognar relativt sent. Druvan muterar lätt för att anpassa sig till omgivningen, vilket betyder att det finns många Nebbiolo-varianter, så kallade kloner. Odlare som strävar efter att gör Barolo viner av bästa klass planterar idag kloner som ger små, glesa klasar med små druvor och låg avkastning.
Giribaldi’s Barolo-viner kommer från familjens odlingar i Novello, en av Barolo-områdets elva byar. Närmare bestämt i underregionerna (Cru’s) Ravera och Cerviano Meril. Odlingarna ligger på 350 till 400 meters höjd i sydlig exponering. Man använder sig av tre olika Nebbiolo-kloner för att få vinets speciella karaktär.Skörden sker manuellt och efterföljande jäsning i 20 dagar med en temperatur något över 30°C med ett flertal överpumpningar för att optimera färgextraktionen. Därefter får vinet vila 4 månader i ståltank, följt av minst två års lagring på franska ekfat.Vinet får en arom av röd frukt, jordgubbar, körsbär, vitpeppar och mörka skogsfrukter.Smaken något kryddig blandad med röd frukt, vaniljtoner och mjuka tanniner.Ett vin som kan konsumeras nu, lämpligen till mat men kan gärna lagras
under årtionden för att till fullo utveckla vinets unika potential.
100% Nebbiolo
Barbera d’Alba Superiore
Vinet är baserat helt på Barbera druvan med en bra struktur och en balanserad syra i vinet.
Syran och den uppfriskande frukten med sin låga tanninhalt gör också vinet till ett mycket bra matvin.
Även om vinet är mera lättillgänglig som ungt i förhållande till andra kända druvor från området så är vinet ett utmärkt lagringsvin
med en stor potential, ett karaktärsfyllt, fylligt och balanserat vin med intensiv rubinröd färg som med tiden övergår till en granatröd kulör.
Vinet har lagrats 12 månader på en blandning av gamla och nya barriques och sedan på flaska i minst 6 månader.
Ett stiltypiskt vin för områdets terroir med fruktighet, hög frisk syra och med inslag av viol och körsbär.
Passar utmärkt till lamm, vilt eller nötkött samt lätta rätter av kalv, gris eller fågel.
100% Barbera
Dolcetto d’Alba Campo del Pero
Ett vin gjort helt på Dolcetto druvan från odlingar på 460 meters höjd med västlig till sydvästlig exponering.
Vinet har fått mogna på ekfat i 6 månader följt av minst 12 månaders mognadslagring på flaska.
Dolcetto-vinerna har ofta en liten kärvhet på slutet men tack vare ekfatslagringen har vinet fått en fyllig och välstrukturerad struktur,
en härlig syra och tanninbalans.
I glaset möter oss en djup rubinröd färg med lätt purpurfärgade reflektioner. Aromer av blommiga toner, viol, mogen svart frukt och
körsbär. I munnen, en fyllig och strukturerad textur med mjuka inslag av hallon och blåbär som avslutas med en subtil avslutning
med inslag av bittermandel.
100% Dolcetto
Vita viner
Langhe Bianco Campo dei Fichi
Ett vin som kombinerar Sauvignon Blanc och Chardonnay. Odlingarna ligger på 460 till 500 meter och på ett kalkrikt underlag som skapar
utmärka förutsättningar för dessa två druvor.
Efter en försiktig pressning av druvorna sker en kalljäsning, varefter vinet får ligga på jästfällningen i 90 dagar.
Vinet får sedan mogna ytterligare minst tre månader på flaska
Resultatet blir ett vin med en halmfärgad gul färg med något grönaktiga inslag.
Intensiva blommiga aromer med förnimmelse av exotisk frukt som ananas och kiwi.
I munnen en trevlig sammetsmjuk förnimmelse av frukt från dadlar till passionsfrukt
60% Sauvignon Blanc and 40% Chardonnay
Langhe Arneis Milandola
Arneis är en gammal druva i Piemonte. Druvan kan, i händerna på en skicklig producent ge Italiens bästa vita viner. Druvan är dock inte lättodlad
och måste skördas vid exakt rätt tidpunkt
Arnies ger en frisk fruktighet, elegans och relativ låg syra. Aromen drar mot vita blommor, ananas och päron jämte en smak som är krämig och fyllig.
Giribaldi odlar sina Arnies druvor i sin odling Prato della Porta på 430 meters höjd i en kalkrik jord med en västlig exponering.
Efter en försiktig pressning av druvorna sker en kalljäsning, varefter vinet får ligga på jästfällningen i 90 dagar.
Vinet får sedan mogna ytterligare minst två månader på flaska
Resultatet blir ett vin med en intensiv halmfärgad gul färg med något gulaktiga inslag. De olika blommiga inslagen, speciellt vita blommor är framträdande i aromen med en förnimmelse av persika, melon och passionsfrukt. I munnen fyllig med mjuka smak av gula äpplen med inslag av persikor och melon.
100% Arnies
Mousserande viner
Spumante Alta Langa DOCG 2014
Spumante, är den italienska beteckningen för mousserande vin. Metoderna är många för att göra mousserande vin men ”metodo classico”, eller som många kallar den Champagnemetoden är otvivelaktigt den metod som ger de bästa förutsättningarna för att producera ett förstklassigt mousserande vin vilket är den metod som Giribaldi valt för sin Spumante.
Spumante Alta Langa är gjord på 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Druvorna odlas på 510 till 550 meters höjd i en kalkhaltig jord med en östlig exponering i Alta Langa.
Det lilla distriktet Alta Langa som ligger i Piemonte består av endast 77 hektar och blev DOCG klassat 2011.
Druvorna handplockas och efter en mjuk pressning sker en kalljäsning under 28 dagar. Det stilla vinet får sedan ligga kvar på sin jästfällning under några månader 0ch minst en gång i veckan rör man upp den fjäderlätta jästfällningen i vinet, så kallad battonage, allt för att göra vinet rundare och fylligare i smaken.
Vinet tappas sedan på flaska för en andra jäsning och får sedan mogna i flaskan under 48 månader.
Slutligen placeras flaskorna i klassiska träställ le pupitre enligt den traditionella metoden inför den slutliga degorgeringen då man avlägsnar fällningen mot kapsylen.
I glaset möter oss ett ljust guldfärgat vin, en fin mousse med snabba och ihållande bubblor. Ett torrt aromatiskt vin, elegant med inslag av mineraler, frukt och honungstoner som avslutas med en lång citrusfinish.
60% Pinot Noir och 40% Chardonnay
Italien – Toscana (Ekologiskt)
Tenuta di Sticciano
Toscana är hemorten för Chianti, Italiens mest producerade kvalitetsvin.
Ett vin som kan gå från det ljusare och lättare spektrat till koncentrerade lagringsobjekt med strävhet och färgdjup.
Tenuta di Sticciano är en liten vingård omgiven av kullarna runt Certaldo, i hjärtat av den floreentinska landsbygden.
Historien går tillbaka till 1700-talet och även idag använder man samma vinkällare som för 300 år sedan.
Dagens filosofi är att göra viner på ett naturligt och enkelt sätt, till ett överkomligt pris som har en igenkännbar smak och arom
med fullt uttryck av den särskilda karaktären i landskapets terroir.
Röda viner
Chianti Maggiano DOCG
Ett vin gjort på 100% ekologiska Sangiovese druvor som kommer från vingårdens odlingar vid La Fornace med sin västliga exponering.
Druvorna är handplockade och efter jäsningen lagras vinet på ekfat under 5 månader, följt av minst 2 månaders flasklagring.
För att behålla vinets originella karaktär sker ingen filtrering.
Vinet har en rubinröd färg med aromer av körsbär, plommon med inslag av läder och terrakotta, samt en lång eftersmak.
Chianti Riserva della Villa DOCG
Även detta vin är gjort på 100% ekologiska Sangiovese druvor, fast från vingårdens odlingar i Quercione med sin väst till sydvästliga exponering.
Druvorna är handplockade och efter jäsningen lagras vinet på ekfat under 14 månader, följt av minst 4 månaders flasklagring.
För att behålla vinets originella karaktär sker ingen filtrering.
Vinet har en mörk rubinröd färg som med mognad övergå i tegelfärg.
Ett mycket fruktig och intensivt vin med körsbärsmak och inslag av plommon och läder samt en viss örtighet och en balanserad syra.
Vitt vin
Vinsanto del Chianti, ”Heligt vin”
Ett sött starkvin gjort på torkade druvor. Efter jäsningen fylls små träfat till hälften med det unga vinet.
På sommaren när temperaturen når rätt nivå så börjar restsockret med hjälp av den jäst som bildats på fatens laggar år efter år att jäsa på nytt.
Efter två till sex år så är vinet klart och har fått en smak av nötter, aprikos, honung samt en viss kryddighet.
Dricks gärna tillsammans med de klassiska mandelkakorna från regionen.