Italien – Apulien (Ekologiskt)

Colli della Murgia

Apulien beskrivs ibland som ett platt och bördigt landskap med odlade slätter och dungar av olivträd som traditionellt
producerar koncentrerade, mastiga viner med hög alkoholhalt. En beskrivning som bara delvis är korrekt,
visserligen löper inte bergskedjan Apenninerna genom regionen som utgör ryggraden för många av Italiens
kända vinregioner. Men även Apulien har höglänta odlingar, speciellt i den västra delen av regionen med sin närhet
till den bergiga regionen Basilicata. Medan majoriteten av Apulien är platt och stiger endast något över kustnära slätten
med enstaka kullar så består denna del av regionen av böljande kullar med ett klimat som är mera typiskt för bergregioner
med en allmänt lägre temperatur än omlandet. Här hittar vi den ekologiska vinproducenten Colli della Murgia vars odlingar
ligger på 450 meters höjd i Gravina. Ett område med kuperad topografi som är känt för sina fruktigare och fräschare viner
med en högre naturig syra än de ofta mera tanninrika viner längre ner på halvön.
Vi har valt ut två viner ur Colli della Murgia’s sortiment, Doline Primetivo och Doline Chardonnay.

Röda viner

Doline Primetivo

Ett fylligt vin med angenämt kryddiga toner, inslag av röda frukter som körsbär och björnbär.
Vinet är uteslutande gjort på Primetivo druvan (Zinfandel) med en bra struktur och balans i vinet.
Tack vare odlingens läge så har vinet inte den marmeladliknade smak som man hittar hos många Primetivo viner från varma klimatzoner.
100% Primetivo

Vita viner

Doline Chardonnay

Chardonnay viner finns i en rad olika stilar beroende på odlingsregion. Allt från klassiska Chardonnay viner med sitt ursprung i den kallare delen av världen som ofta baseras på druvor som odlats i en kalkhaltig jord med en väl bevarad syra, till smöriga Chardonnay viner med en stark fatdominans som framförallt kommer från den nya världen.
Doline Chardonnay har bevarat lite av båda världarna med sin fyllighet, kombinerat med en balanserad syra som borgar för en väl tilltagen eftersmak.
Ett fräscht och fylligt vin med blommiga toner, inslag av gröna äpplen, citrus och en viss mineralitet.
100% Chardonnay

 

Mousserande viner

Galetto

Ett mousserande rosévin med en fin mousse från en lång naturlig jäsning.
Viner gjord på Aglianico druvan brukar normalt betraktas som väldigt tanninrika och koncentrerade men inget
kan vara mera fel i detta fall.
Efter den manuella skörden pressas druvorna försiktigt och endast den bästa delen av fruktjuicen används.
Slutresultatet blir ett rosévin med en ljusrosa färg, fina blommiga dofter och inslag av hallon och jordgubbar.
Smaken är elegant med inslag av röda frukter, full av friskhet, med en balanserad syra och lite restsocker.
Utmärkt både som aperitif och som dessertvin.
100% Aglianico

 

Italien – Apulien (Ekologiskt)

Patruno Perniola

Apulien är ett långsträckt kustlandskap och gränsar i öst till Adriatiska havet, i sydöst till Joniska havet och i syd till Otrantosundet
och Tarantobukten. Här finner vi Tenuta Patruno Perniola, en liten vingård med en lång tradition som strävar efter att producera viner
med påtaglig elegans och lagringsduglighet. Odlingarna ligger i Gioia del Colle 400 meter över havet på en stenig och
kalkhaltig lerjord, rik på mineraler och fossiler. Man har valt att fokusera på Primitivo druvan som är mer känd under namnet Zinfandel,
en druva som ger fylliga alkoholrika, fruktiga och smakrika viner.
Klimatet med milda vintrar, torra och ganska regniga vårar, varma somrar och svalkande vindar är nästintill idealiska
betingelser för kvalitetsviner. Vinmakaren Paolo Patruno filosofi är att tillverka viner utifrån naturens förutsättningar med
ett mycket lågt skördeuttag. Han producerar två typer av klassiska Primetivo viner, en med ekfatslagring och en utan samt
ett utsökt appassimento med en mjuk fyllig karaktär, generös frukt och ett sammetslent avslut.
Druvorna skördas för hand tidigt på morgonen, efter alkoholjäsningen följer en långsam malolatisk jäsning och
ingen filtrering sker av vinet innan buteljeringen.
Inget bekämpningsmedel, inget ogräsmedel eller andra kemikalier används i vingården.

Röda viner

Chirintana

Rubinröd färg med dragning mot violett.
Ett vin som produceras i mycket begränsad volym och av selekterade druvor som torkas enligt den traditionella appassimento
metoden så att koncentrationen av smakämnen, fruktsyror och socker ökar.
En intensiv mjuk arom med inslag av plommon, körsbär och björnbär samt en delikat, sammetslen och harmonisk smak.
100% Primitivo

 

Italien – Piemonte (Ekologiskt)

Giribaldi

Piemonte i nordvästra Italien har främst gjort sig känt för dess komplexa och tanninrika prestigeviner baserade på Nebbiolo druvan.
Men Nebbiolo har fått konkurrens de senaste åren från andra intressanta druvor. Främst Barbera druvan som har visat sin fulla potential
i Piemonte och gjort sig känt för viner som har både komplexitet och kvalitet. Syran är hög och vinerna är ofta mer fruktiga än sträva vilket
gör vinet till ett mycket bra matvin. Men även med lokala druvor som Dolcetto och Arneis kan man skapa viner med en ypperlig kvalité.
I Rodello endast några kilometer från staden Alba ligger Giribaldis vinkällare med flera odlingar runt omkring i området,
alla med sina specifika förutsättningar för att producera klassiska kvalitetsviner viner från Piemonte som Barolo, Barbaresco, Barbera,
Dolccetto och den vita druvan Arnies.
Vingården grundades 1886 av John Giribaldi och drivs fortfarande av familjen Giribaldi. Redan 2001 började man att konvertera
odlingarna till ekologisk agrikultur och idag är alla odlingar och produktionen ekologiskt certifierad.

 

Röda viner

Barolo

Många är de vinkännare som hävdar att man i Barolo producerar en av väldens bästa röda viner.
Barolo är namnet på både vinet och odlingsområdet där Barolos elva byar ligger med dess branta kullar och smala dalgångar.
Barolo vinerna görs på Piemontes prestigedruva Nebbiolo, en komplex druva med strävhet och intensiva aromer. Druvan trivs i Piemonte med sitt relativt svala klimat och kalkhaltiga märgeljord. Generellt kan man säga att jorden i Baroloområdet består av sedimenterat marint material, helt enkelt gamla snäckskal som är varvat med kalksten, sand och lera i olika variationer. Nebbiolo behöver lång växtperiod och mognar relativt sent. Druvan muterar lätt för att anpassa sig till omgivningen, vilket betyder att det finns många Nebbiolo-varianter, så kallade kloner. Odlare som strävar efter att gör Barolo viner av bästa klass planterar idag kloner som ger små, glesa klasar med små druvor och låg avkastning.

Giribaldi’s Barolo-viner kommer från familjens odlingar i Novello, en av Barolo-områdets elva byar. Närmare bestämt i underregionerna (Cru’s) Ravera och Cerviano Meril. Odlingarna ligger på 350 till 400 meters höjd i sydlig exponering. Man använder sig av tre olika Nebbiolo-kloner för att få vinets speciella karaktär.Skörden sker manuellt och efterföljande jäsning i 20 dagar med en temperatur något över 30°C med ett flertal överpumpningar för att optimera färgextraktionen. Därefter får vinet vila 4 månader i ståltank, följt av minst två års lagring på franska ekfat.Vinet får en arom av röd frukt, jordgubbar, körsbär, vitpeppar och mörka skogsfrukter.Smaken något kryddig blandad med röd frukt, vaniljtoner och mjuka tanniner.Ett vin som kan konsumeras nu, lämpligen till mat men kan gärna lagras
under årtionden för att till fullo utveckla vinets unika potential.
100% Nebbiolo

 

Barbera d’Alba Superiore

Vinet är baserat helt på Barbera druvan med en bra struktur och en balanserad syra i vinet.
Syran och den uppfriskande frukten med sin låga tanninhalt gör också vinet till ett mycket bra matvin.
Även om vinet är mera lättillgänglig som ungt i förhållande till andra kända druvor från området så är vinet ett utmärkt lagringsvin
med en stor potential, ett karaktärsfyllt, fylligt och balanserat vin med intensiv rubinröd färg som med tiden övergår till en granatröd kulör.
Vinet har lagrats 12 månader på en blandning av gamla och nya barriques och sedan på flaska i minst 6 månader.
Ett stiltypiskt vin för områdets terroir med fruktighet, hög frisk syra och med inslag av viol och körsbär.
Passar utmärkt till lamm, vilt eller nötkött samt lätta rätter av kalv, gris eller fågel.
100% Barbera

Vita viner

Langhe Bianco Campo dei Fichi

Ett vin som kombinerar Sauvignon Blanc och Chardonnay. Odlingarna ligger på 460 till 500 meter och på ett kalkrikt underlag som skapar
utmärka förutsättningar för dessa två druvor.
Efter en försiktig pressning av druvorna sker en kalljäsning, varefter vinet får ligga på jästfällningen i 90 dagar.
Vinet får sedan mogna ytterligare minst tre månader på flaska
Resultatet blir ett vin med en halmfärgad gul färg med något grönaktiga inslag.
Intensiva blommiga aromer med förnimmelse av exotisk frukt som ananas och kiwi.
I munnen en trevlig sammetsmjuk förnimmelse av frukt från dadlar till passionsfrukt
60% Sauvignon Blanc and 40% Chardonnay

 

Mousserande viner
Moscato d’Asti DOCG

Många förknippar Piemonte med sina robusta Baroloviner men de finns också andra ikoniska vinstilar i området.
En av dem är Moscato d’Asti, ett mousserande DOCG-vin framställt av den lilla och mycket gamla druvan Moscato Bianco med anor från 1200-talet eller Muscat à Petits Grains som fransmännen kallar den.
Gribaldi’s Moscato Bianco druvor växer på 400 meters höjd i den sandigt kalkhaltiga jorden på familjens odlingar runt Neviglie i provinsen Asti. Man arbetar med ett ovanligt lågt skördeuttag för att ge vinet den utsökta och naturliga smaken.

Vinet framställs enligt den speciella Asti-metoden. Druvorna skördas för hand och pressas försiktigt för att behålla de karakteristiska blommiga aromerna. Efter den partiella jäsningen kyls musten ner ordentligt för att stoppa jäsningen som sker i trycktank. Vinet får på så sätt en ganska låg alkoholnivå, runt 5,5% och består endast av naturligt socker. Trycket på det färdiga vinet får inte vara högre än 2,5 bar och kvalificeras därför som Frizzante, vilket gör att vinet därmed kan buteljeras på vanlig vinflaska med vanlig kork.

Garibaldi’s Moscato d’Asti kan beskrivas som ett elegant pärlande vin med blommiga aromer och citrustoner samt inslag av melon och annans. En något söt fruktig smak med inslag av päron, melon och nyanser av äpplen och en intensiv aromatisk eftersmak. Moscato d’Asti kan drickas både som en uppfriskande aperitif och matchas med desserter av frukt och bär, perfekt till exempelvis hallon, torra bakverk med mandel och nötter.
100% Moscato Bianco (Muscat à Petits Grains)

Italien – Toscana (Ekologiskt)

Tenuta di Sticciano

Toscana är hemorten för Chianti, Italiens mest producerade kvalitetsvin.
Ett vin som kan gå från det ljusare och lättare spektrat till koncentrerade lagringsobjekt med strävhet och färgdjup.
Tenuta di Sticciano är en liten vingård omgiven av kullarna runt Certaldo, i hjärtat av den floreentinska landsbygden.
Historien går tillbaka till 1700-talet och även idag använder man samma vinkällare som för 300 år sedan.
Dagens filosofi är att göra viner på ett naturligt och enkelt sätt, till ett överkomligt pris som har en igenkännbar smak och arom
med fullt uttryck av den särskilda karaktären i landskapets terroir.

Röda viner

Chianti Maggiano DOCG

Ett vin gjort på 100% ekologiska Sangiovese druvor som kommer från vingårdens odlingar vid La Fornace med sin västliga exponering.
Druvorna är handplockade och efter jäsningen lagras vinet på ekfat under 5 månader, följt av minst 2 månaders flasklagring.
För att behålla vinets originella karaktär sker ingen filtrering.
Vinet har en rubinröd färg med aromer av körsbär, plommon med inslag av läder och terrakotta, samt en lång eftersmak.

Chianti Riserva della Villa DOCG

Även detta vin är gjort på 100% ekologiska Sangiovese druvor, fast från vingårdens odlingar i Quercione med sin väst till sydvästliga exponering.
Druvorna är handplockade och efter jäsningen lagras vinet på ekfat under 14 månader, följt av minst 4 månaders flasklagring.
För att behålla vinets originella karaktär sker ingen filtrering.
Vinet har en mörk rubinröd färg som med mognad övergå i tegelfärg.
Ett mycket fruktig och intensivt vin med körsbärsmak och inslag av plommon och läder samt en viss örtighet och en balanserad syra.

Vitt vin

Vinsanto del Chianti, ”Heligt vin”

Ett sött starkvin gjort på torkade druvor. Efter jäsningen fylls små träfat till hälften med det unga vinet.
På sommaren när temperaturen når rätt nivå så börjar restsockret med hjälp av den jäst som bildats på fatens laggar år efter år att jäsa på nytt.
Efter två till sex år så är vinet klart och har fått en smak av nötter, aprikos, honung samt en viss kryddighet.
Dricks gärna tillsammans med de klassiska mandelkakorna från regionen.