Frankrike – Alsace (Ekologiskt)

Domaine Moltes/Oé

Alsace med sin geografiska placering mellan Vosges-kullarnas sluttningar i väster, där odlingarna breder ut sig i ett drygt
kilometerbrett grönt bälte längs sluttningarna och Rhenfloden i öster, utgör idealiska förutsättningarna för det eldorado
av vita viner som regionen kan erbjuda. Regionens blandning av fransk och germansk kultur har starkt präglat vinerna och
ett vanligt uttryck är att man här producerar tyska viner på franskt vis. Vad som även skiljer Alsace från andra franska
vinregioner är den ringa nederbörden som i kombination jordmån och vinframställningsmetod ger den komplexitet,
friskhet och smak som utgör regionens speciella signum.
I Haut-Rhin som utgör den södra delen av Alsace, där man hittar det främsta vingårdarna finns vingården Moltes lokaliserad.
Den 13 hektar stora vingården består bland annat av Grand cru-appellationerna Steinert i Pfaffenheim och Zinnkoepflé i Westhalten.
Vingården Moltes grundades 1930 och har sedan dess gått i arv inom familjen och drivs idag av barnbarnen Stéphane och Mickaël
som med sitt engagemang för att skydda miljön och sin passion att utifrån naturens förutsättningar producera storslagna viner.
Vingården blev ekologiskt certifierad 2015 och samarbetar idag också med Oé biodiversity program.

 

Mousserande vin

Le Crémant Alsace AOC

Crémant Alsace är ett mousserande vin som produceras enligt samma metod som Champagne med en andra jäsningen på flaska. Den metod som i Frankrike kallas méthode traditionalle.
Man har i Alsace producerat musserande vin sedan 1800-talet men det var inte förrän 1976 som dessa viner blev officiellt erkända i regionen. I dag kan till och med en del Crémant Alsaceviner framgångsrikt konkurrera med många Champagner.
Från vingården Moltes kommer en Crémant baserad på druvorna Pinot Blanc, Pinot Noir och Riesling.
Pinot Blanc förväxlas ofta med Chardonnay eftersom den har en liknade vinstil men är istället en vit mutation av Pinot Noir.
Druvsorten kännetecknas av äpple, mandelaromer med en antydan till krydda och ibland en touch av rökighet.
Le Crémant Alsace är ett fräscht och elegant vin med ihållande aromer av vitfruktiga frukter som aprikos, päron och äpple.
70% Pinot Blanc, 20% Pinot Noir and 10% Riesling

Frankrike – Bourgogne (Ekologiskt)

Guy Chaumount

Bourgogne kräver säkert ingen presentation för det flesta vinälskare med sin odiskutabla position på vinkartan och anses till och med
av många som världens främsta vinområden.
Baserat på de dominerande druvorna Pinot Noir och Chardonnay producerar man både röda och vita viner i världsklass men också ett
ypperligt mousserande vin ”Cremant de Bourgogne” enligt champagne metoden som utgör ett utmärkt alternativ till många av sina
namnkunniga konkurrenter i norr.
I det geografiskt spridda Côte Chalonnaise området finner vi Domaine Guy Chaumont, en vinproducent som i generationer drivits av en
passion och orubblig vilja för att utifrån naturens förutsättningar producera storslagna viner.
På den tolv hektar stora egendomen som dels ligger runt Rosey vilket är hemort för egendomens röda Bourgogne Côte Chalonnaise viner,
den andra delen av odlingarna som ligger i Givry varifrån de vita vinerna kommer med sin för området karakteristiska lakritsbouquet.
Redan 1965 började man ekologisk odling och blev certifierad 1993. Vindruvorna skyddas från skadedjur på naturlig väg, utan syntetiska
kemikalier och vinerna är gjorda utan tillsatser, ofiltrerade för maximal smak.
Alla druvor skördas för hand och det tillsammans med den övriga produktionscykeln har lett till ett balanserat markliv som stärker
växterna,reglerar rotsystemets tillväxt och optimerar druvornas tillväxt.

Röda viner

Bourgogne Côte Chalonnaise 2011

Genomgår alkoholjäsning på ekfat utan tillsatser av svavel och en naturlig malolactisk jäsning.
Lagras 18 månader på en mix av barriques och 4000 liters foudres med en blandning av nya och gamla ekfat.
Bjuder på aromer av körsbär med en silkeslen struktur, en balanserad  syra och en elegant ekton.
100% Pinot Noir

Frankrike – Champagne

R&H Lamotte

Är en liten familjeägd odlare med högt ställda kvalitetskrav som drivs utifrån ett passionerat och hantverksmässigt sätt vilket har skapt
en champagne full av kraft men som ändå är sammetslen och elegant vilket är R&M Lamotte’s signum.
Verksamheten grundades 1844 i hjärtat av Champagne, i den lilla byn Domaine du Village i Champillon nära Epernay som är huvudorten
i Champagne.
Odlingarna ligger i grand cru byn Aÿ och i Champillon samt Dizy som båda har premier cru status vilket utgör en utmärkt grund för en
utsökt Champagne.
Produktionen är endast 20 000 flaskor per år och går då företrädesvis till en skara trogna Lamotte kunder men vi är mycket stolta att
kunna erbjuda en begränsad volym av denna utsökta champagne till den svenska marknaden.

 

Premier Cru Brut

Här finns allt det som gör denna dryck så enastående, den friska fruktsyran och den svala elegansen till följd av den kritiga jordmånen jämte de optimala mognadsförhållandena för området.
Champagnen får mogna mellan 2,5 till 4år på flaska vilket bidrar till en utsökt struktur och en elegant fyllighet med R&H Lamotte’s speciella stil..
I vinet märker man det genom den koncentration som finns i den mogna frukten och den höga syran som balanserar vinet perfekt.
En generös textur med inslag av citrus, äpple, torkad frukt och rostat bröd.
30% Chardonnay, 45% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier

Premier Cru Rosé de Saignée Brut

En rosé champagne med väl utvecklad stil och finess som är tillverkad enligt Saignée (fr. avblödning) metoden där musten tappas
av efter några timmars skalkontakt för en fortsatt jäsning.
Resultatet blir en champagne som har ett överflöd av rena röda frukter, smakrikt med en friskhet, komplexitet och utsökt balans.
Champagnen får mogna mellan 2,5 till 3år på flaska vilket bidrar till en utsökt rosé.
100% Pinot Noir

Grand Cru Blanc de Noir Brut

Denna Grand Cru tillverkas endast under de bästa åren och då i små kvantiteter.
Baserat på förstklassiga Pinot Noir druvor från Aÿ som inledningsvis får jäsa och mogna i små ekfat, följt av minst 3 års flasklagring som har skapat en champagne med en välutvecklad stil och en karaktäristisk brödighet.
Pinot Noir ger vinet struktur och elegant fyllighet med toner av citrus, hallon och mineraler.
Ett vin att njuta av nu eller lagra länge.
100% Pinot Noir

Frankrike – Languedoc (Naturvin)

Château de Cabriac

I Languedoc-Roussillon i södra Frankrike, en region lokaliserad på sydkusten mot medelhavet mellan Pyrenéerna och Provence.
Här hittar vi Château de Cabriac. Vingården ligger i appellationen Corbières i Languedoc.
Landskapet är magnifikt, bergigt och tidvis ödsligt, speciellt i den södra delen.
Här finns ruiner av Katarernas försvarsslott från 1100- och 1200-talet, byggda på svindlande höga bergstoppar.
Château de Cabriac ligger vid foten av Alaric berget och nedanför i dalen flyter floden Aude. Norr om Audes ligger Minervois,
med sina kullar som går upp till Cevennes bergskedja och berget Montagne Noire. Tillsammans ger detta ett skydd för medelhavets
varma vindar och influenser från Atlanten. Det karga och torra landskapet som framförallt består av märgel (kalkhaltig lera),
kalksten och sandsten ger förutsättningar för viner med bra syra.

 

Röda viner

Grenache

Grenache är något av en doldis. Man ser inte ofta namnet på etiketten eftersom den sällan används på egen hand. Men det händer och som i detta fall med mycket gott resultat.Druvan har ett tunt skal och mognar sent på växtsäsongen men samlar på sig mycket socker som bidrar till en lite högre alkoholnivå.Cabriac’s Grenache har en intensiv aromatisk profil med mogen frukt, inslag av torkad frukt och örtiga och kryddiga toner. En mycket fruktig och fyllig smak med mjuka tanniner. Smakerna domineras av körsbär, hallon, björnbär med toner av kryddor. Går bra till smakrika kötträtter av nöt, vilt, lamm, fläsk, krämiga pastarätter och mustiga vegetariska grytor samt hårda ostar.
100% Grenache

 

 

 

Vita viner

Viogner

Ett fylligt och aromatiskt vin med en fruktig blommig smak och inslag av aprikos, gula päron, kryddor, apelsinskal och vita blommor. Druvan är inte helt lätt att ha med att göra med och passar inte i alla odlingsklimat. Den vill ha värme och sol för att mogna, men behöver kylas ner ibland för att inte mogna allt för snabbt vilket är odlingsförutsättningar som delar av Cabriac’s vingårdar kan erbjuda. Det är dessutom viktigt att skörda druvan vid exakt rätt tidpunkt för att inte gå miste om druvans bästa egenskaper. Viognier är med andra ord en druva som kräver sin vinmakare och inget för den som vill massproducera vin. Man kan förenklat beskriva detta vin som en stor smakupplevelse, ett fylligt vin med lena syror och runda smaker.
100% Viogner

Frankrike – Côtes-du-Rhône (Ekologiskt)

Domaine Corinne Depeyre/Oé

I Rhônedalen, känt för sina kraftfulla och fylliga röda viner ligger vingården Domaine Corinne Depeyre.
När Corinne Depeyre tog över sina förfäders familjegård i Tulette 2015 startade hon direkt med att konvertera vingården
till ekologisk odling och bygga en ny vinkällare. Väntade sedan med att släppa den första årgången av viner tills vingården
var till fullo ekologiskt certifierad. Idag finns det cirka 20 hektar vinstockar planterade med druvor som Syrah, Grenache,
Carignan, Mourvèdre, Viognier, Clairette, Roussanne. Alla för området klassiska druvor och gårdens viner kan beskrivas
som friska, fruktiga och eleganta. Egendomen är starkt engagerad för småskaligt ekologiskt jordbruk och är angelägen
om att skydda miljön och den biologiska mångfalden, och går utöver vad som krävs av ekologiskt jordbruk.
Mer än 300 träd och buskar av olika arter planterades som en del av ett trädjordbruksprojekt. På sikt har de för avsikt att
utöka denna praxis på hela gården. Man använder mellangrödor som fungerar som ett naturligt gödningsmedel och bidrar
till att mjuka upp jorden. Träd och täckgrödor är till hjälp för att bevara och diversifiera djurlivet i vingården (bin, nyckelpigor,
fåglar, harar) och vinodlingar intill gården är skyddade från jakt. På vintern kommer fåren och betar i vingården.
Man tillämpar återhållsam och sen beskärning, vilket skyddar vinstockarna från frost och träsjukdomar.
Vingården samarbetar idag också med Oé biodiversity program.

 

Rött vin

Le Côtes-du-Rhône AOC

Fylligt och komplext vin med en väl sammansatt karaktär. Till denna blandning av Grenache och Syrah bidrar Grenache med sina klassiska körsbärstoner, lätta kryddpepprighet och jordiga inslag. Syrah, den ”mörkare” sorten av paret, ger struktur (både tannin och syra) och krydda, med toner av blåbär, lakrits, inslag av vitpeppar och komplexa mognadstoner med multnade löv.
Grenache och Syrah