Frankrike – Bordeaux (Ekologiskt)

Château Laubarit och Château Morlan-Tuiliere

I Bordeaux hittar vi några av världens mest berömda vinslott med viner som vida överskrider det flesta konsumenters plånböcker
men Bordeaux består även av många mindre kända Châteaus med mycket prisvärda viner att hämta.
I Haut-Benauge som tillhör Entre-Deux-Mers regionen hittar vi Château Laubarit och Château Morlan-Tuiliere som båda drivs av
familjen  Simonneau sedan flera generationer. Familjens filosofi är att producera högklasiga viner utifrån naturens förutsättningar
och har varit en av pionjärerna inom ekologisk odling i Bordeaux, redan 1965 blev man ekologiskt klassificerade och sedan 2003
även biodynamiskt certifierade.
Vinodlingarna ligger spridda på mjuka dalslutningar i de bästa lägena, där marken består av ett  tjockt lager av krossad kalksten
med ett skikt  av järnrik matjord som lämpar sig perfekt för Merlot druvor och på en lera kalkstensjord, utmärkt för Cabarnet Sauvignon.
Klimatet i området är precis som i övriga Bordeaux dominerat av vattendragen, Atlanten och golfströmmen och är därför förhållandevis
milt,  vilket innebär milda vintrar, varma somrar och långa soliga höstar. Entre-Deux-Mers ligger dessutom omflutet av två stora floder
vilket  ytterligare mildrar klimatet och gynnar vinodlingarna. Området är ett av de mindre kända distrikten i Bordeaux, mycket beroende
på att  merparten av vinerna inte säljs under egen ursprungsbeteckning trots en mycket hög kvalitet.  Mest är området känt för sina torra
friska vita  viner baserade på Sauvignon Blanc och Sémillon men här produceras också förstklassiga röda viner och söta (ädelröta) vita viner.

Röda viner

Château Laubarit Bordeaux Red

En härligt röd färg, med en kraftfull bouquet fylld med frukt av röda bär och med inslag av katrinplommon.
50% Merlot, 50% Cabernet Sauvignon

Vita viner

Château Morlan-Tuiliere Haut-Benauge Moelleux Sweet

Gyllengul med aromer av kristalliserad aprikos och fikon samt honungs toner.
En smak full av nötter, honung och citrusfrukt.
80% Sémillon, 10% Sauvignon, 10% Muscadelle

Frankrike – Bourgogne (Ekologiskt)

Guy Chaumount

Bourgogne kräver säkert ingen presentation för det flesta vinälskare med sin odiskutabla position på vinkartan och anses till och med
av många som världens främsta vinområden.
Baserat på de dominerande druvorna Pinot Noir och Chardonnay producerar man både röda och vita viner i världsklass men också ett
ypperligt mousserande vin ”Cremant de Bourgogne” enligt champagne metoden som utgör ett utmärkt alternativ till många av sina
namnkunniga konkurrenter i norr.
I det geografiskt spridda Côte Chalonnaise området finner vi Domaine Guy Chaumont, en vinproducent som i generationer drivits av en
passion och orubblig vilja för att utifrån naturens förutsättningar producera storslagna viner.
På den tolv hektar stora egendomen som dels ligger runt Rosey vilket är hemort för egendomens röda Bourgogne Côte Chalonnaise viner,
den andra delen av odlingarna som ligger i Givry varifrån de vita vinerna kommer med sin för området karakteristiska lakritsbouquet.
Redan 1965 började man ekologisk odling och blev certifierad 1993. Vindruvorna skyddas från skadedjur på naturlig väg, utan syntetiska
kemikalier och vinerna är gjorda utan tillsatser, ofiltrerade för maximal smak.
Alla druvor skördas för hand och det tillsammans med den övriga produktionscykeln har lett till ett balanserat markliv som stärker
växterna,reglerar rotsystemets tillväxt och optimerar druvornas tillväxt.

Röda viner

Bourgogne Côte Chalonnaise 2011

Genomgår alkoholjäsning på ekfat utan tillsatser av svavel och en naturlig malolactisk jäsning.
Lagras 18 månader på en mix av barriques och 4000 liters foudres med en blandning av nya och gamla ekfat.
Bjuder på aromer av körsbär med en silkeslen struktur, en balanserad  syra och en elegant ekton.
100% Pinot Noir
Titta gärna på Organic Wine Review’s provning av  Côte Chalonnaise 2009

Mousserande viner

Cremant de Bourgogne Blanc Brut

Côte Chalonnaise är inte utan anledning Crémants historiska centrum med sitt svala klimatet ger druvor med hög syra,
perfekt för ett bra mousserande vin.Baserat på förstklassiga Chardonnay druvor med ett lågt skördeuttag, kombinerat med
Aligoté  som bidrar med sin fina krydda, skapas ett elegant mousserande vin med tydlig friskhet och ett långt finessrikt avslut.
Tillverkas enligt champagne metoden med en andra jäsning på flaska med perfekta bubblor och en mycket balanserad
smak,  ett mycket friskt mousserande vin med eleganta toner av röd frukt, citrus och mineral.
Blanc Brut  50% Chardonnay, 50 % Aligoté

Frankrike – Champagne

R&H Lamotte

Är en liten familjeägd odlare med högt ställda kvalitetskrav som drivs utifrån ett passionerat och hantverksmässigt sätt vilket har skapt
en champagne full av kraft men som ändå är sammetslen och elegant vilket är R&M Lamotte’s signum.
Verksamheten grundades 1844 i hjärtat av Champagne, i den lilla byn Domaine du Village i Champillon nära Epernay som är huvudorten
i Champagne.
Odlingarna ligger i grand cru byn Aÿ och i Champillon samt Dizy som båda har premier cru status vilket utgör en utmärkt grund för en
utsökt Champagne.
Produktionen är endast 20 000 flaskor per år och går då företrädesvis till en skara trogna Lamotte kunder men vi är mycket stolta att
kunna erbjuda en begränsad volym av denna utsökta champagne till den svenska marknaden.

 

Premier Cru Brut

Här finns allt det som gör denna dryck så enastående, den friska fruktsyran och den svala elegansen till följd av den kritiga jordmånen jämte de optimala mognadsförhållandena för området.
Champagnen får mogna mellan 2,5 till 4år på flaska vilket bidrar till en utsökt struktur och en elegant fyllighet med R&H Lamotte’s speciella stil..
I vinet märker man det genom den koncentration som finns i den mogna frukten och den höga syran som balanserar vinet perfekt.
En generös textur med inslag av citrus, äpple, torkad frukt och rostat bröd.
30% Chardonnay, 45% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier

Premier Cru Rosé de Saignée Brut

En rosé champagne med väl utvecklad stil och finess som är tillverkad enligt Saignée (fr. avblödning) metoden där musten tappas
av efter några timmars skalkontakt för en fortsatt jäsning.
Resultatet blir en champagne som har ett överflöd av rena röda frukter, smakrikt med en friskhet, komplexitet och utsökt balans.
Champagnen får mogna mellan 2,5 till 3år på flaska vilket bidrar till en utsökt rosé.
100% Pinot Noir

Grand Cru Blanc de Noir Brut

Denna Grand Cru tillverkas endast under de bästa åren och då i små kvantiteter.
Baserat på förstklassiga Pinot Noir druvor från Aÿ som inledningsvis får jäsa och mogna i små ekfat, följt av minst 3 års flasklagring som har skapat en champagne med en välutvecklad stil och en karaktäristisk brödighet.
Pinot Noir ger vinet struktur och elegant fyllighet med toner av citrus, hallon och mineraler.
Ett vin att njuta av nu eller lagra länge.
100% Pinot Noir