Italien – Apulien (Ekologiskt)

Colli della Murgia

Apulien beskrivs ibland som ett platt och bördigt landskap med odlade slätter och dungar av olivträd som traditionellt producerar
koncentrerade, mastiga viner med hög alkoholhalt. En beskrivning som bara delvis är korrekt, visserligen löper inte bergskedjan
Apenninerna genom regionen som utgör ryggraden för många av Italiens kända vinregioner. Men även Apulien har höglänta odlingar,
speciellt i den västra delen av regionen med sin närhet till den bergiga regionen Basilicata. Medan majoriteten av Apulien är platt och
stiger endast något över kustnära slätten med enstaka kullar så består denna del av regionen av böljande kullar med ett klimat som
är mera typiskt för bergregioner med en allmänt lägre temperatur än omlandet. Här hittar vi den ekologiska vinproducenten
Colli della Murgia vars odlingar ligger på 450 meters höjd i Gravina. Ett område med kuperad topografi som är känt för sina fruktigare
och fräschare viner med en högre naturig syra än de ofta mera tanninrika viner längre ner på halvön.
Vi har valt ut två viner ur Colli della Murgia’s sortiment, Doline Primetivo och Doline Chardonnay.

Röda viner

Doline Primetivo 2015

Ett fylligt vin med angenämt kryddiga toner, inslag av röda frukter som körsbär och björnbär.
Vinet är uteslutande gjort på Primetivo druvan (Zinfandel) med en bra struktur och balans i vinet.
Tack vare odlingens läge så har vinet inte den marmeladliknade smak som man hittar hos många Primetivo viner från varma klimatzoner.
100% Primetivo

Vita viner

Doline Chardonnay 2016

Chardonnay viner finns i en rad olika stilar beroende på odlingsregion. Allt från klassiska Chardonnay viner med sitt ursprung i den kallare delen av världen som ofta baseras på druvor som odlats i en kalkhaltig jord med en väl bevarad syra, till smöriga Chardonnay viner med en stark fatdominans som framförallt kommer från den nya världen.
Doline Chardonnay har bevarat lite av båda världarna med sin fyllighet, kombinerat med en balanserad syra som borgar för en väl tilltagen eftersmak.
Ett fräscht och fylligt vin med blommiga toner, inslag av gröna äpplen, citrus och en viss mineralitet.
100% Chardonnay

 

Mousserande viner

Galetto

Ett mousserande rosévin med en fin mousse från en lång naturlig jäsning.
Viner gjord på Aglianico druvan brukar normalt betraktas som väldigt tanninrika och koncentrerade men inget
kan vara mera fel i detta fall.
Efter den manuella skörden pressas druvorna försiktigt och endast den bästa delen av fruktjuicen används.
Slutresultatet blir ett rosévin med en ljusrosa färg, fina blommiga dofter och inslag av hallon och jordgubbar.
Smaken är elegant med inslag av röda frukter, full av friskhet, med en balanserad syra och lite restsocker.
Utmärkt både som aperitif och som dessertvin.
100% Aglianico

 

Italien – Apulien (Ekologiskt)

Patruno Perniola

Apulien är ett långsträckt kustlandskap och gränsar i öst till Adriatiska havet, i sydöst till Joniska havet och i syd till Otrantosundet och Tarantobukten.
Här finner vi Tenuta Patruno Perniola, en liten vingård med en lång tradition som strävar efter att producera viner med påtaglig elegans och lagringsduglighet.
Odlingarna ligger i Gioia del Colle 400 meter över havet på en stenig och kalkhaltig lerjord, rik på mineraler och fossiler. Man har valt att fokusera på Primitivo druvan som är mer känd under namnet Zinfandel, en druva som ger fylliga alkoholrika, fruktiga och smakrika viner.
Klimatet med milda vintrar, torra och ganska regniga vårar, varma somrar och svalkande vindar är nästintill idealiska betingelser för kvalitetsviner.
Vinmakaren Paolo Patruno filosofi är att tillverka viner utifrån naturens förutsättningar med ett mycket lågt skördeuttag.
Han producerar två typer av klassiska Primetivo viner, en med ekfatslagring och en utan samt ett utsökt appassimento med en mjuk fyllig karaktär,
generös frukt och ett sammetslent avslut.
Druvorna skördas för hand tidigt på morgonen, efter alkoholjäsningen följer en långsam malolatisk jäsning och ingen filtrering sker av vinet innan buteljeringen.
Inget bekämpningsmedel, inget ogräsmedel eller andra kemikalier används i vingården.

Röda viner

Lenos

Intensiv rubinröd färg.
En kraftig och intensiv arom med inslag av mogen röd frukt, ganska kryddig samt med en fyllig, sammetslen och harmonisk smak.
100% Primitivo

Chirintana 07

Rubinröd färg med dragning mot violett.
Ett vin som produceras i mycket begränsad volym och av selekterade druvor som torkas enligt den traditionella appassimento
metoden så att koncentrationen av smakämnen, fruktsyror och socker ökar.
En intensiv mjuk arom med inslag av plommon, körsbär och björnbär samt en delikat, sammetslen och harmonisk smak.
100% Primitivo

 

Italien – Piemonte (Ekologiskt)

Govone

Piemonte i nordvästra Italien har främst gjort sig känt för dess komplexa och tanninrika prestige viner baserade på Nebbiolo druvan.
Men Nebbiolo har fått konkurrens de senaste åren från andra intressanta druvor. Främst Barbera druvan som har visat sin fulla
potential i Piemonte och gjort sig känt för viner som har både komplexitet och kvalitet. Syran är hög och vinerna är ofta mer fruktiga
än sträva vilket gör vinet till ett mycket bra matvin.
I San Marziano vid staden Asti på de väldränerade kalkstensrika slutningarna hittar vi Produttori di Govone’s ekologiska odlingar.
Området fick sin DOCG status 2008 . Inte minst tackvare Barbera druvan som odlas i området har visat sig kapabel till att producera
viner av ypperlig kvalitet.Produttori di Govone är ett samarbete mellan 250 självständiga odlare, alla med sitt eget signum.
Samarbetet startades för över 55 år sedan inom oenology (vinkunskap), teknik och omfattar även ett visst försäljningssamarbete.
Målet med samarbetet har sedan starten varit att med gemensamma krafter höja kvalitén på områdets viner för att därmed kunna
erbjuda viner av yppersta kvalitet till överkomliga priser.

Röda viner

Barbera d’Asti Superiore DOCG 2011

Vinet är baserat helt på Barbera druvan med en bra struktur och en balanserad syra i vinet.
Syran och den uppfriskande frukten med sin låga tanninhalt gör också vinet till ett mycket bra matvin. Även om vinet är mera
lättillgänglig som ungt i förhållande till andra kända druvor från området så är vinet ett utmärkt lagringsvin med en stor potential,
ett karaktärsfyllt, fylligt och balanserat vin med intensiv rubinröd färg som med tiden övergår till en granatröd kulör.
Vinet har lagrats 24 månader på slovenska ekfat och sedan på flaska.
Ett stiltypiskt vin för områdets terroir med fruktighet, hög frisk syra och med inslag av mörka körsbär.
Passar utmärkt till lamm, vilt eller nötkött samt lätta rätter av kalv, gris eller fågel.
100% Barbera

 

Italien – Toscana (Ekologiskt)

Poggio Trevvalle

Toscana får onekligen räknas till ett av världens främsta vinområden med många hänförande viner.
I Maremma, mellan städerna Grosseto och Campagnatico hittar vi den lilla ekologiska vingården Poggio Trevvalle som drivs av bröderna
Bernardo och Umberto Valley.
Deras filosofi är att göra viner på ett naturligt och enkelt sätt, till ett överkomligt pris som har en igenkännbar smak och arom med fullt
uttryck av den särskilda karaktären i landskapets terroir.
Över 85% av vinstockarna är Sangiovese och resterande vinstockar är Alicante, Cabernet Sauvignon och Merlot.

Huvuddelen av egendomens odlingar ligger i Morellino di Scansano som idag räknas till ett av Italiens mest intressanta vinområden vilket
bland annat märks på alla välkända kvalitets producenter som har etablerats sig i området på grund av den särskilda karaktären
i landskapets terroir. Trots vingårdens begränsade areal (17 hektar) så har man förmånen av att överlappa både appellationerna
Morellino di Scansano DOCG och Montecucco DOC.
Montecucco med sina rundare och mjukare viner jämfört med Morellino’s elegantare och mer tanninrikare viner.

Röda viner

Morellino di Scansano DOCG. “Passera”

Lagring: Cementtankar.
Vinet har en tilltalande doft med mogna röda frukt aromer. En intensiv rik smak med mogna tanniner
och bär smaker som smälter samman till ett angenämt och fräscht vin.
100% Sangiovese

Morellino di Scansano DOCG. “Poggio Trevvalle”

Lagring: Cementtankar och minst 3 månader på flaska
Vinet har toner av balsamvinäger och en smak av björnbär som slutar med torra och kryddiga toner.
90% Sangiovese, 7% Merlot, 3% Alicante

Morellino di Scansano DOCG. Riserva “Larcille “

Lagring: 12 månader på ekfat och minst 12 månader på flaska
Vinet har aromer av björnbär, balsamvinäger toner och en doft av kryddnejlika. En långlivad smak av mogen frukt, mjuka och fina tanniner med en torr avslutning.
95% Sangiovese, 5% Cabernet Sauvignon

Montecucco Rosso DOC. “Poggio Trevvalle”

Lagring: 12 månader på ekfat och minst 6 månader på flaska.
Vinet är välstrukturerat och fylligt med aromer av björnbär, svarta vinbär och balsamvinäger toner som leder in i en lång, söt och kryddig avslutning.
60% Sangiovese, 20% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon

 

 

 

 

 

 

 

Italien – Veneto (Ekologiskt)

La Baratta

På kullarna i östra Veneto regionen finner vi familjen Crosariol’s ekologiska odlingar.
På sina 20ha som är rikt på kalkrika leror odlar man Cabernet Franc, Merlot, Glera, Pinot Grigo, Chardonnay och den antika druvan Refosco.
Familjen har styrt vintillverkningen på La Barrata sedan 30-talet och producerar idag en blandning av röd, vita och mousserande viner
med skiftande karaktär. Man arbetar både med traditionell jäsning och med macération carbonique metoden.

Röda viner

Novello

Druvorna skördas för hand under de kalla morgontimmarna och för vinifieringen används en variant av en metod som på franska kallas
macération carbonique vilket ger mjuka, fruktiga och bäriga viner.
Den går ut på att jäskärl fylls med hela druvklasar. Klasarna i botten krossas av de andra druvornas tyngd. Jästceller som finns på druvornas
skal når då musten, och jäsningsprocessen startar. Koldioxiden som bildas vid denna jäsning tränger bort syret ur jäskärlet vilket bevarar
fräschören och bäddar samtidigt in de oskadade druvorna högst upp. I denna miljö jäser de oskadade druvorna inifrån och spricker slutligen.
Den här processen drar snabbt ut färg från skalen tillsammans med de fruktiga doft- och smakämnena utan att så mycket av tanninerna följer med.
Ett vin med en ljust rubinröd färg med lila nyanser, inslag av körsbär och röda bär.
En tilltalande friskhet och enastående mjukhet som man bara kan hitta i viner som är gjorda med denna teknik.
Blandning av Cabernet Franc och Merlot

Mousserande viner

Prosecco Spumante

Ett vin som är känt för sin unika doft och livlighet. Vinets friska små bubblor ger vinet en lätt och fräsch karaktär med en generös och
komplex smak som innehåller toner av citrus och päron.
Prosecco framställs enligt Charmatmetoden (kallas även cuve close eller metodo Italiano) där vinet får sina bubblor genom jäsning
med socker och odlad jäst i temperaturreglerade ståltankar som inte får hålla mer än 20°.
Vinet lagras sedan på jästfällningen i ståltank under några  månader innan det fylls på flaska. Den sista lagringen är den som mest skiljer sig från Champagnemetoden, där den andra jäsningen sker på flaska.
Prosecco är en ursprungsbeteckning för mousserande vin från norra Italien. Namnet har tidigare även använts för en sort av vindruva,  som 2009 döptes om till Glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade vinet.
Namnet ”Prosecco” används därför numera exklusivt som ursprungsbeteckning och vinet odlas i Veneto-regionen,
uppe i bergen strax norr om Treviso.
Prosecco finns också både som fullt mousserande (spumante) och svagt bubblande (frizzante).
Passar till välkomstdrink, till fisk och skaldjur samt sallader.
100% Glera