Portugal – Beiras (Ekologiskt)

Albergue do Bonjardim

Albergue do Bonjardim är en liten vingård lokaliserad på en högplatå i Beirasregionen med anor från 1756 som idag drivs utifrån
strikta ekologiska principer.

Vinfikationsprocessen har alltid varit densamma, baserad på högkvalitativa druvor med koncentrerad juice, utan rester, jäst i granit
bassänger utan tillsatta jästceller och en naturlig malolatisk jäsning. Resultatet av denna hantverksmässiga hantering är ett vin med
en explosion av färg, smak, arom och med en bra lagringspotential.

Den unga internationellt inriktade oenologen Antonio Maçanita blandar idag två typer av vin, Albergue do Bonjardim och Bonjardim
Reserva, båda utsökta viner med en ganska mörk färg med mycket frukt men ändå med en komplex smak som lagras 15 månader på
franska ekfat.

Vinerna från Bonjardim är huvudsakligen baserade på två druvor, Touriga Nacional som av många anses vara Portugals främsta druva,
en liten tjockskalig druva med låg avkastning som ger struktur, elegans och kraft. Den andra dominerande druvan är Tinta Roriz vilket
är den Portugisiska synonymen för Tempranillo. Dessa två druvor kompletteras sedan med en mindre mängd Merlot och Syrah.

Bonjardim viner har vunnit prestigefyllda priser som Mundus Vini Guldmedalj.

Röda viner

Albergue do Bonjardim 2012

Ett fylligt vin med smak av mynta, körsbär, torkade frukter, kryddigt med en rökig ton som allt tillsammans förenas i ett fräscht och balanserat vin.

90% Touriga Nacional, 10% Syrah

Bonjardim Reserva 2009

Ett fylligt vin med smak av röda bär, körsbär och kryddighet som allt tillsammans förenas i ett fräscht och balanserat vin.

95% Touriga Nacional, 5% Syrah

 

 

 

 

 

 

 

 

Portugal – Douro (Naturvin)

Secret Spot

Namnet Secret Spot kunde inte vara mer passande då druvorna kommer från gamla bortglömda odlingslotter i Vale de Mendiz
och  Vale do Rio Torto med regionens sanna personlighet bevarad i djupa, skyddade dalar, platser glömt av tiden utan påverkan
av moderna odlings principer. På dessa platser växer bortglömda druvsorter sida vid sida i den steniga och magra jorden.
Kampen för överlevnad har gjort dessa hundraåriga vinstockar så speciella som de är sällsynta.
Dessa små utvalda platser vårdas nu noggrant och enligt ekologiska principer för att ge vinerna ett uttryck av komplexitet,
elegans, harmoni och önskad struktur som är speciellt för Secret Spots viner. Druvorna skördas för hand och bara på morgonen
för att sedan varsamt fraktas till vingården där man kombinerar traditionella tillverkningsmetoder med modern oenologi.

 

Vita viner

Secret Spot Moscatel 40 years

Ett passande namn på ett vin då man idag inte exakt vet var druvorna odlades en gång i tiden.  Faktum är att det endast finns några hundra flaskor kvar av detta unika vin och när de är slut så är också historien slut för detta sällsynta vin. En historia som innehåller  en hel del mystik då vinmakaren tog med sig mycket av kunskapen om vinet i graven.  Känt är dock att druvorna är Muscat Blanc à petits grains som odlades på en platå ca 550 meter över havet i Douro regionen.
Efter skörden så trampades druvorna enligt historiskt maner och troligen tillsattes lite alkohol när sockret hade nått den önskade nivån.
Vad som idag möter oss i glaset är en intensiv guldfärg med en brun kant och en touch av grönt. Aromen är på samma gång elegant, komplex och intensiv med toner av kanderad frukt (apelsinskal) och kryddor (kanel) till torkad frukt (russin, fikon och valnötter) och balsamvinäger. Fylligt i munnen med en uppfriskande syra som slutar med en mycket lång eftersmak.
100% Muscat Blanc à petits grains

 

Röda viner

Secret Spot Douro 2011

Lagring: 20 månader på nya franska ekfat.
I Douro området hittar vi denna sedan länge bortglömda vinodling, på pre-phylloxera terrasser 300 meter över havet växer druvorna på vinstockar från 1908. På grund av odlingens ålder och historik kan inte alla druvsorter med säkerhet fastställas i sin helhet.
Skörden sker manuellt varefter druvorna sorteras bär för bär och därefter sker en kall förjäsning på ekfat under 4 dagar som följs av 15 dagars alkoholjäsning.
Vinet har en mycket intensiv livlig röd färg med aromer av mineraler, vilda frukter och plommon både färska och i sockerlag med en elegant, mjuk smak samt fin täthet och perfekt balans.
Druvor: Field Blend med mer än 10 olika druvsorter.
Volymen är mycket begränsad.

 

Portugal – Vinho Verde (Naturvin)

Quinta do Cruzeiro

Vita viner

Sousa Lopes Unfiltered 2013

Från Vinho Verde, närmare bestämt i subregionen Ave hittar vi detta naturenliga vin.
Druvorna plockas för hand med en manuell selektering.  Efter den naturliga jäsningen som dock sker i noga kontrollerad
temperatur får vinet mogna på jästfällningen fram till blandningen.
Ingen filtrering eller stabilisering sker före tappningen. Man har med denna process  velat överföra en naturlig
och ofärgad bild av vad vingården och druvorna kan erbjuda.

Resultatet är ett vin med en ren naturlig fruktighet, hög syrahalt och mycket lång eftersmak.
Vad som möter oss i glaset är en arom som är fräsch med inslag av tropiska frukter och en mineralbakgrund.

Ett vin med en mjuk struktur, balanserad syra och en mineralitet. En fruktig smak i munnen med en viss krämighet som avslutas
med en lång och delikat avslutning som kan karakteriseras som både komplex och harmonisk.
Blandning av Alvarinho och Loureiro

 

Sousa Lopes Sauvignon Blanc 2013Sauvignon Blanc

Vinho Verde är kanske inte det område man först tänker på när man talar om ett förstklassigt Sauvignon Blanc vin men Sousa Lopes har verkligen lyckats producera en Sauvignon Blanc av yppersta klass.
Druvorna plockas för hand med en manuell selektering.  Efter den naturliga jäsningen som dock sker i noga kontrollerad temperatur får vinet mogna på jästfällningen fram till tappningen.
Aromen består av en myriad av örter – salvia, oregano, svartpeppar, ingefära, grapefrukt och en tropisk  fruktbakgrund.
Ett fylligt vin med frisk smak och en lång avslutning.
100% Sauvignon Blanc

Spanien – Navarra (Ekologiskt)

Bodegas Escalera

Navarra har alltid betraktats lite som Riojas kusin från landet men tiderna har förändrats. Idag hittar man viner som vida
överträffar de mesta i Rioja.
Navarra består av fem underregioner med olika klimat, jordmån och oftast med kylslagna lägen.
Här hittar vi också slott från 1100-talet som visar på områdets historiska vintillverkning.
På gränsen mellan Baja Montaña och Ribera Alta hittar vi Bodegas Escaleras odling som ligger från 400 till 600 meters höjd
med vinstockar som till stora delar går 80 år bakåt i tiden.
Jordmånen är en blandning av kalksten, lera och sten.
Redan 1998 blev man ekologiskt certifierade och 2002 tog man steget över till biodynamiska odlingsprinciper.
Man odlar Garnacha, Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc på sina odlingar.

Röda viner

Vi har valt ut två viner ur sortimentet, en Crianza som har fått mogna 12 månader på små ekfat och en Reserva som har fått
mogna 12 månader på små ekfat och därefter minst 24 månader på flaska.
Båda med en kryddig doft, fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, körsbär, choklad och multna löv.
30% Tempranillo, 30% Garnacha, 30% Merlot och 10% Cabernet Sauvignon