Frankrike – Alsace (Ekologiskt)
Domaine Moltes/Oé
Alsace med sin geografiska placering mellan Vosges-kullarnas sluttningar i väster, där odlingarna breder ut sig i ett drygt
kilometerbrett grönt bälte längs sluttningarna och Rhenfloden i öster, utgör idealiska förutsättningarna för det eldorado
av vita viner som regionen kan erbjuda. Regionens blandning av fransk och germansk kultur har starkt präglat vinerna och
ett vanligt uttryck är att man här producerar tyska viner på franskt vis. Vad som även skiljer Alsace från andra franska
vinregioner är den ringa nederbörden som i kombination jordmån och vinframställningsmetod ger den komplexitet,
friskhet och smak som utgör regionens speciella signum.
I Haut-Rhin som utgör den södra delen av Alsace, där man hittar det främsta vingårdarna finns vingården Moltes lokaliserad.
Den 13 hektar stora vingården består bland annat av Grand cru-appellationerna Steinert i Pfaffenheim och Zinnkoepflé i Westhalten.
Vingården Moltes grundades 1930 och har sedan dess gått i arv inom familjen och drivs idag av barnbarnen Stéphane och Mickaël
som med sitt engagemang för att skydda miljön och sin passion att utifrån naturens förutsättningar producera storslagna viner.
Vingården blev ekologiskt certifierad 2015 och samarbetar idag också med Oé biodiversity program.
Mousserande vin
Le Crémant Alsace AOC
Crémant Alsace är ett mousserande vin som produceras enligt samma metod som Champagne med en andra jäsningen på flaska. Den metod som i Frankrike kallas méthode traditionalle.
Man har i Alsace producerat musserande vin sedan 1800-talet men det var inte förrän 1976 som dessa viner blev officiellt erkända i regionen. I dag kan till och med en del Crémant Alsaceviner framgångsrikt konkurrera med många Champagner.
Från vingården Moltes kommer en Crémant baserad på druvorna Pinot Blanc, Pinot Noir och Riesling.
Pinot Blanc förväxlas ofta med Chardonnay eftersom den har en liknade vinstil men är istället en vit mutation av Pinot Noir.
Druvsorten kännetecknas av äpple, mandelaromer med en antydan till krydda och ibland en touch av rökighet.
Le Crémant Alsace är ett fräscht och elegant vin med ihållande aromer av vitfruktiga frukter som aprikos, päron och äpple.
70% Pinot Blanc, 20% Pinot Noir and 10% Riesling
Frankrike – Bourgogne (Ekologiskt)
Guy Chaumount
av många som världens främsta vinområden.
ypperligt mousserande vin ”Cremant de Bourgogne” enligt champagne metoden som utgör ett utmärkt alternativ till många av sina
namnkunniga konkurrenter i norr.
passion och orubblig vilja för att utifrån naturens förutsättningar producera storslagna viner.
den andra delen av odlingarna som ligger i Givry varifrån de vita vinerna kommer med sin för området karakteristiska lakritsbouquet.
kemikalier och vinerna är gjorda utan tillsatser, ofiltrerade för maximal smak.
växterna,reglerar rotsystemets tillväxt och optimerar druvornas tillväxt.
Röda viner
Bourgogne Côte Chalonnaise 2011
Frankrike – Champagne
R&H Lamotte
en champagne full av kraft men som ändå är sammetslen och elegant vilket är R&M Lamotte’s signum.
Verksamheten grundades 1844 i hjärtat av Champagne, i den lilla byn Domaine du Village i Champillon nära Epernay som är huvudorten
i Champagne.
Odlingarna ligger i grand cru byn Aÿ och i Champillon samt Dizy som båda har premier cru status vilket utgör en utmärkt grund för en
utsökt Champagne.
Produktionen är endast 20 000 flaskor per år och går då företrädesvis till en skara trogna Lamotte kunder men vi är mycket stolta att
kunna erbjuda en begränsad volym av denna utsökta champagne till den svenska marknaden.
Premier Cru Brut
Champagnen får mogna mellan 2,5 till 4år på flaska vilket bidrar till en utsökt struktur och en elegant fyllighet med R&H Lamotte’s speciella stil..
I vinet märker man det genom den koncentration som finns i den mogna frukten och den höga syran som balanserar vinet perfekt.
En generös textur med inslag av citrus, äpple, torkad frukt och rostat bröd.
30% Chardonnay, 45% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier
Premier Cru Rosé de Saignée Brut
Resultatet blir en champagne som har ett överflöd av rena röda frukter, smakrikt med en friskhet, komplexitet och utsökt balans.
Champagnen får mogna mellan 2,5 till 3år på flaska vilket bidrar till en utsökt rosé.
100% Pinot Noir
Grand Cru Blanc de Noir Brut
Baserat på förstklassiga Pinot Noir druvor från Aÿ som inledningsvis får jäsa och mogna i små ekfat, följt av minst 3 års flasklagring som har skapat en champagne med en välutvecklad stil och en karaktäristisk brödighet.
Pinot Noir ger vinet struktur och elegant fyllighet med toner av citrus, hallon och mineraler.
Ett vin att njuta av nu eller lagra länge.
100% Pinot Noir
Frankrike – Languedoc (Ekologiskt, HVE)
Domaine de Cabriac
Här hittar vi Domaine de Cabriac. Vingården ligger i appellationen Corbières i Languedoc.
Landskapet är magnifikt, bergigt och tidvis ödsligt, speciellt i den södra delen.
Här finns ruiner av Katarernas försvarsslott från 1100- och 1200-talet, byggda på svindlande höga bergstoppar.
Domaine de Cabriac ligger vid foten av Alaric berget och nedanför i dalen flyter floden Aude. Norr om Audes ligger Minervois,
med sina kullar som går upp till Cevennes bergskedja och berget Montagne Noire. Tillsammans ger detta ett skydd för medelhavets
varma vindar och influenser från Atlanten. Det karga och torra landskapet som framförallt består av märgel (kalkhaltig lera),
kalksten och sandsten ger förutsättningar för viner med bra syra.
Röda viner
Grenache
Grenache är något av en doldis. Man ser inte ofta namnet på etiketten eftersom den sällan används på egen hand. Men det händer och som i detta fall med mycket gott resultat.Druvan har ett tunt skal och mognar sent på växtsäsongen men samlar på sig mycket socker som bidrar till en lite högre alkoholnivå.Cabriac’s Grenache har en intensiv aromatisk profil med mogen frukt, inslag av torkad frukt och örtiga och kryddiga toner. En mycket fruktig och fyllig smak med mjuka tanniner. Smakerna domineras av körsbär, hallon, björnbär med toner av kryddor. Går bra till smakrika kötträtter av nöt, vilt, lamm, fläsk, krämiga pastarätter och mustiga vegetariska grytor samt hårda ostar.
100% Grenache
Vita viner
Viogner
Ett fylligt och aromatiskt vin med en fruktig blommig smak och inslag av aprikos, gula päron, kryddor, apelsinskal och vita blommor. Druvan är inte helt lätt att ha med att göra med och passar inte i alla odlingsklimat. Den vill ha värme och sol för att mogna, men behöver kylas ner ibland för att inte mogna allt för snabbt vilket är odlingsförutsättningar som delar av Cabriac’s vingårdar kan erbjuda. Det är dessutom viktigt att skörda druvan vid exakt rätt tidpunkt för att inte gå miste om druvans bästa egenskaper. Viognier är med andra ord en druva som kräver sin vinmakare och inget för den som vill massproducera vin. Man kan förenklat beskriva detta vin som en stor smakupplevelse, ett fylligt vin med lena syror och runda smaker.
100% Viogner
Frankrike – Côtes-du-Rhône (Ekologiskt)
Domaine Corinne Depeyre/Oé
I Rhônedalen, känt för sina kraftfulla och fylliga röda viner ligger vingården Domaine Corinne Depeyre.
När Corinne Depeyre tog över sina förfäders familjegård i Tulette 2015 startade hon direkt med att konvertera vingården
till ekologisk odling och bygga en ny vinkällare. Väntade sedan med att släppa den första årgången av viner tills vingården
var till fullo ekologiskt certifierad. Idag finns det cirka 20 hektar vinstockar planterade med druvor som Syrah, Grenache,
Carignan, Mourvèdre, Viognier, Clairette, Roussanne. Alla för området klassiska druvor och gårdens viner kan beskrivas
som friska, fruktiga och eleganta. Egendomen är starkt engagerad för småskaligt ekologiskt jordbruk och är angelägen
om att skydda miljön och den biologiska mångfalden, och går utöver vad som krävs av ekologiskt jordbruk.
Mer än 300 träd och buskar av olika arter planterades som en del av ett trädjordbruksprojekt. På sikt har de för avsikt att
utöka denna praxis på hela gården. Man använder mellangrödor som fungerar som ett naturligt gödningsmedel och bidrar
till att mjuka upp jorden. Träd och täckgrödor är till hjälp för att bevara och diversifiera djurlivet i vingården (bin, nyckelpigor,
fåglar, harar) och vinodlingar intill gården är skyddade från jakt. På vintern kommer fåren och betar i vingården.
Man tillämpar återhållsam och sen beskärning, vilket skyddar vinstockarna från frost och träsjukdomar.
Vingården samarbetar idag också med Oé biodiversity program.
Röda viner
Le Côtes-du-Rhône AOC
Fylligt och komplext vin med en väl sammansatt karaktär. Till denna blandning av Grenache och Syrah bidrar Grenache med sina klassiska körsbärstoner, lätta kryddpepprighet och jordiga inslag. Syrah, den ”mörkare” sorten av paret, ger struktur (både tannin och syra) och krydda, med toner av blåbär, lakrits, inslag av vitpeppar och komplexa mognadstoner med multnade löv.
Grenache och Syrah
Frankrike – Rhône/Provence (Ekologiskt)
Château de Sannes
Vid Rhônedalens södra gräns i hjärtat av Luberon Regional Natural Park som är förbehållit för ekologiskt jordbruk och klassificerat
som ett biosfärreservat av UNESCO ligger Château de Sannes. En vacker och pittoresk vingård där egendomen delas mellan
vinodlingar, olivträd och magnifika skogsområden runt 1600-talsslottet.
Château de Sannes tillhör vinappellationen Luberon (tidigare Côtes du Luberon) som ligger mellan appellationerna Ventoux i norr
och Coteaux d’Aix-en-Provence i söder.
Klimatet är medelhavsklimat med vanligtvis långa, varma dagar. Luberon har dock svalare nätter än de flesta vinproducerande
områden i Rhône, och denna högre dygnstemperaturvariation som ger druvor med mer fräschör och smak och bidrar till att
man producerar några av de krispigare, mer intressanta vita vinerna i södra Rhône.
Odlingarna ligger på sydvända sluttningar, mellan 300 till 400 meters höjd över havet med en rik terroir som består av steniga rasbranter
och lerjordar med dess märgel- och molassavlagringar som ger upphov till fylliga, eleganta viner med en underbar komplexitet i smaken.
Kalkstensgruset reglerar sedan på ett naturligt sätt vinstockens temperatur och fuktnivåer samtidigt som odlingarna bevattnas
naturligt av mycket gamla källor.
Röda viner
Moulin de Sannes Rouge
Vinet består av en blandning av Grenache Noir och Syrah som kommer från vinstockar med en medelålder på 25 år. Vinifieringen sker i betongtankar, först en kylmacerering (pre-macération à froid) i 7 dagar för att få en bättre extrahering av både färg och tanniner samt en bättre fruktighet.
Alkoholjäsningen sker sedan vid en temperatur av 28°C följt av en malolaktisk jäsning.
Vinet får sedan mogna i betongtankar under åtta månader innan buteljering sker.
Resultatet blir en doft av körsbär och kryddpeppriga toner som smickrar sinnena från första doften.
I gommen är fruktigheten harmonisk och tanninerna mjuka och väl balanserade med en örtpepprig och körsbärsfuktig smak tack vare en välkontrollerad vinifiering i betongtankar.
Ett lyckat äktenskap mellan Grenache och Syrah, perfekt för sommargrillar eller en tallrik med kallskuret, sallader och krämiga ostar.
Serveras gärna lätt kyld för att avnjutas.
60% Grenache Noir, 40% Syrah
Terre de Sannes Rouge
Vinet består av en blandning av Grenache Noir och Syrah som kommer från vinstockar med en medelålder på 25 år där endast det absolut bästa druvklasarna väljs ut till detta prestigevin.
Vinifieringen sker i betongtankar, först en kylmacerering (pre-macération à froid) i 7 dagar för att få en bättre extrahering av både färg och tanniner samt en bättre fruktfruktighet.
Alkoholjäsningen sker sedan vid en temperatur av 28°C följt av en malolaktisk jäsning.
Vinet får sedan mogna i betongtankar under två månader, följt av tolv månaders lagring på små Franska ekfat innan buteljering sker.Resultatet blir ett vin med en vackert mörkröd färg, ett kraftfullt, runt vin, med silkeslena tanniner som också har en stor lagringspotential.
Ett vin som bjuder på intensiva aromer av svarta frukter blandade med subtila toner av örtartade och peppriga kryddor kompletterade med behagliga toner av rostning.
Perfekt att servera till en måltid och passar utmärkt till rött kött eller en grill.
20% Grenache Noir, 80% Syrah
Castini Rouge
Vinet består av en blandning av Grenache Noir och Syrah som kommer från vinstockar med en medelålder på 25 år där endast det absolut bästa druvklasarna väljs ut till detta prestigevin.
Vinifieringen sker i nya ekfat vid en temperatur av 28°C. Vinet får sedan mogna i ekfat under femton månader, följt av en cirka fem veckors lagring i lerkrukor vilket ger vinet en subtilt mjuk fatkaraktär med god lagringspotential,
Vinets färg är djup, med inslag av lila och lila nyanser. Doften är både uttrycksfull och komplex och avslöjar subtila ekaromer som framkallar toner av rostning och mocka, skickligt blandad med kryddiga accenter av vanilj, peppar och lakrits.
I gommen framträder fruktiga inslag av björnbär och röda vinbär. Tanninerna är mycket närvarande, men behåller en silkeslen konsistens. Det finns inslag av rostning som framkallats av fatlagringen, liksom en kryddig dimension. Dessa element kompletteras med mineraltoner, vilket ger vinet anmärkningsvärd elegans och friskhet. Den aromatiska intensiteten i gommen är imponerande, med en gradvis uppbyggnad av smaker som ger vinet sin stora rikedom.
Ett fylligt och komplext vin som hör till de stora gastronomiska upplevelserna.
20% Grenache Noir, 80% Syrah
Vita viner
Moulin de Sannes Blanc
Vinet består av en blandning av Grenache Blanc och Vermentino från ett urval av vinstockar med en medelålder på 20 år.
Efter försiktig pressning sker en kalljäsning för att behålla så mycket av druvornas ursprungliga aromer som möjligt, varefter vinet får ligga på jästfällningen i två månader med kontinuerlig omröring. Vinet får sedan mogna i sex månader i ståltank innan buteljering sker.
Resultatet blir ett friskt och fruktigt vin med citrus, persika och vita blommor i aromen.
I munnen friskt med mycket frukt och en trevlig hint av mynta i slutet.
Vinet passar perfekt till skaldjur, fisk samt sallader och krämiga ostar.
12% Grenache Blanc, 88% Vermentino
Grand Blanc de Sannes
Vinet består av en blandning av Grenache Blanc, Vermentino och Ugni Blanc. Tre druvor som i detta fall har skapat ett vin med en ypperlig harmoni och elegans.
Grenache Blanc och Vermentino kommer från vinstockar som är 25 år gamla medans Ugni Blanc kommer från druvstockar som planterades redan 1926 vilket bidrar till vinets unika karaktär.
Vinifieringen sker på fat för 25% av cuvéen och resterande del på ståltank vid en temperatur av 19°C för att behålla så mycket av druvornas ursprungliga aromer som möjligt, varefter vinet får ligga på jästfällningen i två månader med kontinuerlig omröring. Vinet får sedan mogna i åtta månader i ståltank innan buteljering sker.
Resultatet blir ett friskt och fruktigt vin med citrus, persika och blommiga aromer.
I munnen fylligt med mycket frukt och som erbjuder en mineralfinish och trevlig hint av mynta i slutet.
Bra tillsammans med fisk- och skaldjursrätter men även vissa kycklingrätter kan komma till sin rätt.
30% Grenache Blanc, 35% Vermentino, 35% Ugni Blanc