Portugal – Beiras (Ekologiskt)

Albergue do Bonjardim

Albergue do Bonjardim är en liten vingård lokaliserad på en högplatå i Beirasregionen med anor från 1756 som idag drivs utifrån
strikta ekologiska principer.

Vinfikationsprocessen har alltid varit densamma, baserad på högkvalitativa druvor med koncentrerad juice, utan rester, jäst i granit
bassänger utan tillsatta jästceller och en naturlig malolatisk jäsning. Resultatet av denna hantverksmässiga hantering är ett vin med
en explosion av färg, smak, arom och med en bra lagringspotential.

Den unga internationellt inriktade oenologen Antonio Maçanita blandar idag två typer av vin, Albergue do Bonjardim och Bonjardim
Reserva, båda utsökta viner med en ganska mörk färg med mycket frukt men ändå med en komplex smak som lagras 15 månader på
franska ekfat.

Vinerna från Bonjardim är huvudsakligen baserade på två druvor, Touriga Nacional som av många anses vara Portugals främsta druva,
en liten tjockskalig druva med låg avkastning som ger struktur, elegans och kraft. Den andra dominerande druvan är Tinta Roriz vilket
är den Portugisiska synonymen för Tempranillo. Dessa två druvor kompletteras sedan med en mindre mängd Merlot och Syrah.

Bonjardim viner har vunnit prestigefyllda priser som Mundus Vini Guldmedalj.

Röda viner

Albergue do Bonjardim

Ett fylligt vin med smak av mynta, körsbär, torkade frukter, kryddigt med en rökig ton som allt tillsammans förenas i ett fräscht och balanserat vin.

90% Touriga Nacional, 10% Syrah

Portugal – Douro (Naturvin)

Secret Spot

Namnet Secret Spot kunde inte vara mer passande då druvorna kommer från gamla bortglömda odlingslotter i Vale de Mendiz
och  Vale do Rio Torto med regionens sanna personlighet bevarad i djupa, skyddade dalar, platser glömt av tiden utan påverkan
av moderna odlings principer. På dessa platser växer bortglömda druvsorter sida vid sida i den steniga och magra jorden.
Kampen för överlevnad har gjort dessa hundraåriga vinstockar så speciella som de är sällsynta.
Dessa små utvalda platser vårdas nu noggrant och enligt ekologiska principer för att ge vinerna ett uttryck av komplexitet,
elegans, harmoni och önskad struktur som är speciellt för Secret Spots viner. Druvorna skördas för hand och bara på morgonen
för att sedan varsamt fraktas till vingården där man kombinerar traditionella tillverkningsmetoder med modern oenologi.

 

Vita viner

Secret Spot Moscatel 40 years

Ett passande namn på ett vin då man idag inte exakt vet var druvorna odlades en gång i tiden.  Faktum är att det endast finns några hundra flaskor kvar av detta unika vin och när de är slut så är också historien slut för detta sällsynta vin. En historia som innehåller  en hel del mystik då vinmakaren tog med sig mycket av kunskapen om vinet i graven.  Känt är dock att druvorna är Muscat Blanc à petits grains som odlades på en platå ca 550 meter över havet i Douro regionen.
Efter skörden så trampades druvorna enligt historiskt maner och troligen tillsattes lite alkohol när sockret hade nått den önskade nivån.
Vad som idag möter oss i glaset är en intensiv guldfärg med en brun kant och en touch av grönt. Aromen är på samma gång elegant, komplex och intensiv med toner av kanderad frukt (apelsinskal) och kryddor (kanel) till torkad frukt (russin, fikon och valnötter) och balsamvinäger. Fylligt i munnen med en uppfriskande syra som slutar med en mycket lång eftersmak.
100% Muscat Blanc à petits grains

 

Röda viner

Secret Spot Douro 2011

Lagring: 20 månader på nya franska ekfat.
I Douro området hittar vi denna sedan länge bortglömda vinodling, på pre-phylloxera terrasser 300 meter över havet växer druvorna på vinstockar från 1908. På grund av odlingens ålder och historik kan inte alla druvsorter med säkerhet fastställas i sin helhet.
Skörden sker manuellt varefter druvorna sorteras bär för bär och därefter sker en kall förjäsning på ekfat under 4 dagar som följs av 15 dagars alkoholjäsning.
Vinet har en mycket intensiv livlig röd färg med aromer av mineraler, vilda frukter och plommon både färska och i sockerlag med en elegant, mjuk smak samt fin täthet och perfekt balans.
Druvor: Field Blend med mer än 10 olika druvsorter.
Volymen är mycket begränsad.

Spanien – Penedès  (Ekologiskt)

Rexach Baqués

Rexach Baqués, en producent som sedan starten i början på nittonhundratalet har fokuserat på att tillverka förstklassig Cava.
Idag har den fjärde generationen tagit över driften av verksamheten.
Vingården ligger i närheten av Vilafranca del Penedès i Katalonien med de omgivande bergen som säkerställer ett stabilt klimat.
Jorden i området är till stor del kalkrik vilket ger vinerna sin eftersträvansvärda mineralitet i doft och smak.
Rexach Baqués ekologiska druvor kommer från de Katalanska druvtriumviratet, Xarel-lo med höga syra och som ger sin
arom och kropp till vinet. Macabeo som bidrar med sin mjukhet, friskhet och fruktiga ton samt Parellada med sin fräscha elegans,
blommiga aromer som jämnar ut motsatserna och ger vinet sin struktur och elegans

Mousserande viner

Rexach Baqués Brut Grand Carta Brut Reserva

En Cava med långa anor och som kuriositet kan nämnas att redan 1958 valde Salvador Dali denna Cava till sitt bröllopsvin.
Vinet genomgår en andra jäsning på flaska under minst 17 månader vilket är åtta månader mer än de föreskrivna nio månaderna.
Vinet får då en fin mousse som man bara kan hitta i bättre Champagner.
I glaset möter oss en Cava med en ljusgul färg med gyllene inslag. Äpple och citronaromer med inslag av torkade frukter.
Ett fruktigt vin med en viss sötma, balanserad syra och en bra längd.
40% Parellada 30% Macabeu och 30% Xarel.lo

Rexach Baqués brut nature grand reserva

Vinet genomgår en andra jäsning på flaska under minst 44 månader vilket är tjugofyra månader mer än de föreskrivna
tjugo månaderna. Denna Cava har en sockerhalt på endast 0,004 g/l vilket kräver väldigt mycket av producenten.
Man använder endast druvans egen fruktsötma för att smaksätta vinet och med en unik metod skapar ett vin med en
naturlig sockerhalt som är knappt mätbar, en metod som väldigt få producenter behärskar.
Slutresultatet är en fräsch, torr, aningen fruktig Cava med en frisk och elegant arom. Toner av bakverk,
nötter, mogen frukt och rostat. Ett mjukt och välbalanserat vin helt utan raffinerat socker.
40% Parellada 30% Macabeu och 30% Xarel.lo