Österrike – Kamptal (Ekologiskt)

Winzer Matthias Hager

Kamptal en av Österrikes främsta vinområden som producerar viner med enastående kvalité.
Vingårdarna ligger på de branta, terrasserade sluttningarna ner mot floden Kamps som givit sitt namn till Kamptal.
Varma dagar och svala nätter medför att druvornas mognadsperiod förlängs och inverkar positivt
på vinernas nivåer av extrakt och fruktsyra.

Familjen Hagers vinodlingar som täcker 12,5 hektar och ligger runt byn Mollands med en varierande jordmån från
grus- och lerjord till sandsten. Kalla vindar och nätter samt den steniga jorden runt Mollands är ansvarig för den fruktiga,
kryddiga och mineraliska smaken hos Hagers viner.
Mångfalden i den varierande jordmånen i familjens odlingar har skapat grunden till den bredd som finns i familjens vinsortiment.
Matthias Hagers gillar att experimentera, som att göra ett Rieslingvin där delar av druvskalen har fått jäsa med druvjuice
(som röda viner) och att producera ett Pet Nat vin, ett naturellt mousserande vin enligt förfäders metoder.
Den enda gräns som han anser är Demeter-reglerna,vilket innebär att man arbetar med naturen, inte mot den och stöder
naturen endast där det är nödvändigt och inte mer.Först då kan du prata om riktigt terroir.

Redan i början av sekelskiftet började Matthias Hagers intressera sig för ekologiskt jordbruk. 2005 konverterade han
sina vinodlingar till ekologisk odling. Under denna tid kom han i kontakt med några Demeter-bönder som introducerar
honom i biodynamisk odling och kurserna för Rudolf Steiner.
En filosofi som fascinerade honom väldigt mycket och ledde till att han omvandlade alla sina vinodlingar till biodynamisk
odling och är idag en av de drivande medlemmarna i Demeter-föreningen.

 

Vita viner

Riesling Terrassen Kamptal DAC

Vinrankorna är minst 25 år gamla vilket leder till en lägre avkastning men med en bättre kvalité.
Ett elegant och friskt vin med doft av citrus, exotisk frukt och lätt kryddighet. Smaken är frisk och fruktig med
inslag av äpplen, citrus och päron,en lätt kryddig ton och mineralitet.
Djupet i smaken och den balanserade syran gör vinet lätt att matcha med mat.
Vinet har inte klarnats och har endast genomgått en mekanisk filtrering 0,45microns för att bevara vinet terroir.

100% Riesling

Riesling Alte Reben 2015

Vinrankorna planterades redan på 1960 talet vilket leder till en mycket låg avkastning men istället en utsökt kvalitet.
Druvorna skördas ganska sent och växer på 350 meters höjd i en lerig och stenig jordmån.
Delar av vinet jäses med skalkontakt under 3 veckor varefter den spontana jäsningen avbryts när restsockernivå når
en harmonisk balans med vinets komplexa struktur, fruktighet och mineralitet. Vinet lagras sedan på ekfat,
vilket resulterar i ett semi-torrt vin med ett fantastisk djup i smaken.

I glaset möter oss en intensiv halmgul färg med en doft av mogna aprikoser, citrus, honung och med
de klassiska petroleumtonerna hos en lagrad Riesling. I gommen ett fylligt vin med en krämig konsistens,
kryddigt i smaken som harmoniserar underbart med den typiska Rieslingsyran och Kamptal-mineraliteten med
en lång eftersmak.
Gör sig bra tillsammans med kryddig mat.

100% Riesling

Mousserande vin

Pet Nat Grüner Veltliner

Pet Nat är en förkortning för Pétillants Naturels som det kallas för i hemlandet Frankrike. Det är helt enkelt viner
med bubblor,men utan samma hårda tryck som i en champagne. Metoden att tillverka ett Pet Nat kallas ancestrale
och kan i korthet beskrivas som att den sista delen av vinets jäsning sker på försluten flaska utan att man separerar
fällningen från vinet. Att vinet buteljeras innan det jäst ut sin första jäsning gör att koldioxid produceras av de naturliga
sockerarter som finns i druvorna och skapar bubblorna i flaskan.
Teoretiskt känns metoden enkel men kräver väldigt mycket erfarenhet och intuition hos vinmakaren för att man ska
få fram ett balanserat vin med denna metod.
Matthias Hagers Pet Nat är gjord på Grüner Veltliner som växer i stenig jord 320-350 m över havet.
Vinet kan beskrivas som naket och rustikt, extremt påverkat av terroiren i Kamptal. Innehållet i flaskorna kan upplevas
grumligt, på grund av den återstående jästens närvaro och att vinet varken är klarnat eller filtrerat.
Inte heller något svavel har tillfört till vinet.
Ett mjukt mousserande vin som är fruktig, kryddig, mineralisk med en lätt bitter eftersmak.

100% Grüner Veltliner