Prosecco, årets bubblare!
Det har skrivits ett oändligt antal artiklar om Prosecco och även den kände vinprofilen Robert Parker har pekat ut Procecco som en riktig bubblare.
Namnet Prosecco kommer från den lilla byn Procecco som ligger bland vinodlingarna ovanför Trieste. Tidigare användes namnet Prosecco även för att beteckna en vindruva som 2009 döptes om till Glera för att undvika förvirring. Idag är Prosecco uteslutande namnet på det ursprungsbetecknande vinet som odlas i Veneto-regionen, uppe i bergen strax norr om Treviso.
I Sverige förknippar tyvärr många Prosecco med ett sött och billigt vin.
Många av de billigare vinerna kommer från det flacka landet som ligger söder om kärnområdet som inte har samma förutsättningar som odlingarna högre upp på kullarna.
Dessa viner är inte heller producerade med samma hantverksmässighet, utan kan mera karaktäriseras som industriviner.
Att man sedan försöker dölja en dålig grundprodukt med en förhöjd sockerhalt är också ett känt faktum.
Det förekommer tyvärr en omfattande begreppsförvirring bland producenter om beteckningar och dess olika kvalitetsnivåer.
Den förenklade förklaringen är att Prosecco är en ursprungsbeteckning (EU-Regulation Nr: 1166/2009) med tillhörande regelverk.
Till detta förkommer tre tilläggsnamn, Spumante som är ett fullt mousserande vin, eller Frizzante som är lätt bubblande och den mera ovanlig variant som heter Gentile och är ett lätt pärlande vin.
Precis som i Champagne så förekommer det olika graderingar av sockerhalten men tyvärr så använder sig vissa producenter av den engelska terminologin och andra av den franska terminologin varvid Extra Dry kan betyda två helt olika typer av vin.
Vi introducerade i våras en Prosecco Spumante från La Baratta hos några utvalda kunder.
Ett vin som snabbt blev känt för sin unika doft och livlighet. Vinets friska små bubblor ger vinet en lätt och fräsch karaktär med en generös och komplex smak som innehåller toner av citrus och päron.
Vinet framställs enligt Charmatmetoden (kallas även cuve close eller metodo Italiano) där vinet får sina bubblor genom jäsning med socker och odlad jäst i temperaturreglerade ståltankar som inte får hålla mer än 20°.
Sedan lagras vinet på jästfällningen i ståltank under några månader innan det fylls på flaska. Den sista lagringen är den som mest skiljer sig från Champagnemetoden, där den andra jäsningen sker på flaska.
Ett vin som passar till välkomstdrink men även utmärkt till fisk och skaldjur samt sallader.
100% Glera