Moscato d’Asti
Många förknippar Piemonte med sina robusta Baroloviner men de finns också andra ikoniska vinstilar i området. En av dem är Moscato d’Asti, ett mousserande DOCG-vin framställt av den lilla och mycket gamla druvan Moscato Bianco med anor från 1200-talet eller Muscat à Petits Grains som fransmännen kallar den.
Gribaldi’s Moscato Bianco druvor växer på 400 meters höjd i den sandigt kalkhaltiga jorden på familjens odlingar runt Neviglie i provinsen Asti. Man arbetar med ett ovanligt lågt skördeuttag för att ge vinet den utsökta och naturliga smaken.
Vinet framställs enligt den speciella Asti-metoden. Druvorna skördas för hand och pressas försiktigt för att behålla de karakteristiska blommiga aromerna. Efter den partiella jäsningen kyls musten ner ordentligt för att stoppa jäsningen som sker i trycktank. Vinet får på så sätt en ganska låg alkoholnivå, runt 5,5% och består endast av naturligt socker.
Trycket på det färdiga vinet får inte vara högre än 2,5 bar och kvalificeras därför som Frizzante, vilket gör att vinet därmed kan buteljeras på vanlig vinflaska med vanlig kork.
Garibaldi’s Moscato d’Asti kan beskrivas som ett elegant pärlande vin med blommiga aromer och citrustoner samt inslag av melon och annans. En något söt fruktig smak med inslag av päron, melon och nyanser av äpplen och en intensiv aromatisk eftersmak.
Moscato d’Asti kan drickas både som en uppfriskande aperitif och matchas med desserter av frukt och bär, perfekt till exempelvis hallon, torra bakverk med mandel och nötter.
100% Moscato Bianco (Muscat à Petits Grains)