Chianti
Toscana är hemorten för Chianti, Italiens mest producerade kvalitetsvin.
Ett vin som kan gå från det ljusare och lättare spektrat till koncentrerade lagringsobjekt med strävhet och färgdjup.
Tenuta di Sticciano är en liten vingård omgiven av kullarna runt Certaldo, i hjärtat av den floreentinska landsbygden. Tenuta di Sticcianos historia går tillbaka till 1700-talet och även idag använder man samma vinkällare som för 300 år sedan.
Chianti Maggiano DOCG
Ett vin gjort på 100% ekologiska Sangiovese druvor som kommer från vingårdens odlingar vid La Fornace med sin västliga exponering.
Druvorna är handplockade och efter jäsningen lagras vinet på ekfat under 5 månader, följt av minst 2 månaders flasklagring.
För att behålla vinets originella karaktär sker ingen filtrering.
Vinet har en rubinröd färg med aromer av körsbär, plommon med inslag av läder och terrakotta, samt en lång eftersmak.
Chianti Riserva della Villa DOCG
Även detta vin är gjort på 100% ekologiska Sangiovese druvor, fast från vingårdens odlingar i Quercione med sin väst till sydvästliga exponering.
Druvorna är handplockade och efter jäsningen lagras vinet på ekfat under 14 månader, följt av minst 4 månaders flasklagring.
För att behålla vinets originella karaktär sker ingen filtrering.
Vinet har en mörk rubinröd färg som med mognad övergå i tegelfärg.
Ett mycket fruktig och intensivt vin med körsbärsmak och inslag av plommon och läder samt en viss örtighet och en balanserad syra.
Vino Santo, ett sött starkvin gjort på torkade druvor.
Efter jäsningen fylls små träfat till hälften med det unga vinet.
På sommaren när temperaturen når rätt nivå så börjar restsockret med hjälp av den jäst som bildats på fatens laggar år efter år att jäsa på nytt.
Efter två till sex år så är vinet klart och har fått en smak av nötter, aprikos, honung samt en viss kryddighet.
Dricks gärna tillsammans med de klassiska mandelkakorna från regionen.