Spumante Alta Langa DOCG 2014
Spumante, är den italienska beteckningen för mousserande vin. Metoderna är många för att göra mousserande vin men ”metodo classico”, eller som många kallar den Champagnemetoden är otvivelaktigt den metod som ger de bästa förutsättningarna för att producera ett förstklassigt mousserande vin vilket är den metod som Giribaldi valt för sin Spumante.
Spumante Alta Langa är gjord på 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Druvorna odlas på 510 till 550 meters höjd i en kalkhaltig jord med en östlig exponering i Alta Langa. Det lilla distriktet Alta Langa som ligger i Piemonte består av endast 77 hektar och blev DOCG klassat 2011.
Druvorna handplockas och efter en mjuk pressning sker en kalljäsning under 28 dagar. Det stilla vinet får sedan ligga kvar på sin jästfällning under några månader 0ch minst en gång i veckan rör man upp den fjäderlätta jästfällningen i vinet, så kallad battonage, allt för att göra vinet rundare och fylligare i smaken.
Vinet tappas sedan på flaska för en andra jäsning och får sedan mogna i flaskan under 48 månader.
Slutligen placeras flaskorna i klassiska träställ le pupitre enligt den traditionella metoden inför den slutliga degorgeringen då man avlägsnar fällningen mot kapsylen.
I glaset möter oss ett ljust guldfärgat vin, en fin mousse med snabba och ihållande bubblor. Ett torrt aromatiskt vin, elegant med inslag av mineraler, frukt och honungstoner som avslutas med en lång citrusfinish.
60% Pinot Noir och 40% Chardonnay