La Baratta’s guldkorn
På kullarna i östra Veneto regionen finner vi familjen Crosariol’s ekologiska odlingar.
På sina 20ha som är rikt på kalkrika leror odlar man Cabernet Franc, Merlot, Glera, Pinot Grigo, Chardonnay och den antika druvan Refosco.
Familjen har styrt vintillverkningen på La Barrata sedan 30-talet och producerar idag en blandning av röd, vita och m0usserande viner med skiftande karaktär.
Man arbetar både med traditionell jäsning och med macération carbonique metoden.
Novello
Druvorna skördas för hand under de kalla morgontimmarna och för vinifieringen används en variant av en metod som på franska kallas macération carbonique vilket ger mjuka, fruktiga och bäriga viner.
Den går ut på att jäskärl fylls med hela druvklasar. Klasarna i botten krossas av de andra druvornas tyngd. Jästceller som finns på druvornas skal når då musten, och jäsningsprocessen startar.
Koldioxiden som bildas vid denna jäsning tränger bort syret ur jäskärlet vilket bevarar fräschören och bäddar samtidigt in de oskadade druvorna högst upp. I denna miljö jäser de oskadade druvorna inifrån och spricker slutligen.
Den här processen drar snabbt ut färg från skalen tillsammans med de fruktiga doft- och smakämnena utan att så mycket av tanninerna följer med.
Ett vin med en ljust rubinröd färg med lila nyanser, inslag av körsbär och röda bär.
En tilltalande friskhet och enastående mjukhet som man bara kan hitta i viner som är gjorda med denna teknik.
Blandning av Cabernet Franc och Merlot
Cabernet Franc
Cabernet Franc vinerna från östra Veneto är mycket älskade för den distinkta örtartande aromen.
La Baratta’s Cabernet Franc har en ljust rubinröd färg, ett intensivt och inbjudande vin med inslag av viol och mogna röda frukter med harmoniska och välbalanserade tanniner.
Ett allroundvin som lätt kombineras med pasta, stekar, grytor, kött och ost.
100% Cabernet Franc
Prosecco Spumante
Ett vin som är känt för sin unika doft och livlighet. Vinets friska små bubblor ger vinet en lätt och fräsch karaktär med en generös och komplex smak som innehåller toner av citrus och päron.
Prosecco framställs enligt Charmatmetoden (kallas även cuve close eller metodo Italiano) där vinet får sina bubblor genom jäsning med socker och odlad jäst i temperaturreglerade ståltankar som inte får hålla mer än 20°.
Vinet lagras sedan på jästfällningen i ståltank under några månader innan det fylls på flaska. Den sista lagringen är den som mest skiljer sig från Champagnemetoden, där den andra jäsningen sker på flaska.
Prosecco är en ursprungsbeteckning för mousserande vin från norra Italien. Namnet har tidigare även använts för en sort av vindruva, som 2009 döptes om till Glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade vinet.
Namnet ”Prosecco” används därför numera exklusivt som ursprungsbeteckning och vinet odlas i Veneto-regionen, uppe i bergen strax norr om Treviso.
Prosecco finns också både som fullt mousserande (spumante) och svagt bubblande (frizzante).
Passar till välkomstdrink, till fisk och skaldjur samt sallader.
100% Glera