Pet Nat från Österrike
Pet Nat Grüner Veltliner
Pet Nat är en förkortning för Pétillants Naturels som det kallas för i hemlandet Frankrike. Det är helt enkelt viner med bubblor, men utan samma hårda tryck som i en champagne.
Metoden att tillverka ett Pet Nat kallas ancestrale och kan i korthet beskrivas som att den sista delen av vinets jäsning sker på försluten flaska utan att man separerar fällningen från vinet. Att vinet buteljeras innan det jäst ut sin första jäsning gör att koldioxid produceras av de naturliga sockerarter som finns i druvorna och skapar bubblorna i flaskan.
Teoretiskt känns metoden enkel men kräver väldigt mycket erfarenhet och intuition hos vinmakaren för att man ska få fram ett balanserat vin med denna metod.
Matthias Hagers Pet Nat är gjord på Grüner Veltliner som växer i stenig jord 320-350 m över havet.
Vinet kan beskrivas som naket och rustikt, extremt påverkat av terroiren i Kamptal.
Innehållet i flaskorna kan upplevas grumligt, på grund av den återstående jästens närvaro och att vinet varken är klarnat eller filtrerat. Inte heller något svavel har tillfört till vinet.
Ett mjukt mousserande vin som är fruktig, kryddig, mineralisk med en lätt bitter eftersmak.
100% Grüner Veltliner