Barolo
Många är de vinkännare som hävdar att man i Barolo producerar en av väldens bästa röda viner.
Barolo är namnet på både vinet och odlingsområdet där Barolos elva byar ligger med dess branta kullar och smala dalgångar. Barolo vinerna görs på Piemontes prestigedruva Nebbiolo, en komplex druva med strävhet och intensiva aromer. Druvan trivs i Piemonte med sitt relativt svala klimat och kalkhaltiga märgeljord.
Generellt kan man säga att jorden i Baroloområdet består av sedimenterat marint material, helt enkelt gamla snäckskal som är varvat med kalksten, sand och lera i olika variationer. Nebbiolo behöver lång växtperiod och mognar relativt sent. Druvan muterar lätt för att anpassa sig till omgivningen, vilket betyder att det finns många Nebbiolo-varianter, så kallade kloner. Odlare som strävar efter att gör Barolo viner av bästa klass planterar idag kloner som ger små, glesa klasar med små druvor och låg avkastning.
Giribaldi’s Barolo-viner kommer från familjens odlingar i Novello, en av Barolo-områdets elva byar. Närmare bestämt i underregionerna (Cru’s) Ravera och Cerviano Meril.
Odlingarna ligger på 350 till 400 meters höjd i sydlig exponering. Man använder sig av tre olika Nebbiolo-kloner för att få vinets speciella karaktär.
Skörden sker manuellt och efterföljande jäsning i 20 dagar med en temperatur något över 30°C med ett flertal överpumpningar för att optimera färgextraktionen. Därefter får vinet vila 4 månader i ståltank, följt av minst två års lagring på franska ekfat.
Vinet får en arom av röd frukt, jordgubbar, körsbär, vitpeppar och mörka skogsfrukter.
Smaken något kryddig blandad med röd frukt, vaniljtoner och mjuka tanniner.
Ett vin som kan konsumeras nu, lämpligen till mat men kan gärna lagras under årtionden för att till fullo utveckla vinets unika potential.
Druva: 100% Nebbiolo